El districte de Ciutat Vella vol blindar-se contra l’obertura de súpers de més de 150 metres quadrats i també de forns de pa, amb obrador o sense. Aquests són dos dels sis tipus de negocis que es volen modificar del Pla d’usos de Ciutat Vella, en funcionament des del març del 2018. La intenció del govern municipal és que els canvis s’apliquin ja abans de finalitzar aquest mandat. Així ho ha assegurat el regidor Jordi Rabassa, que ha apuntat que l’aprovació inicial es faria al desembre, i passat el període d‘al·legacions, l’aprovació definitiva.
Fins que això no passi, es manté la suspensió de l’atorgament de noves llicències en els negocis afectats a la modificació del Pla d’usos. Rabassa ja ha presentat la proposta de modificació als veïns en els darrers consells de barri, celebrats al novembre, per així també recollir les seves aportacions. Les modificacions previstes afecten els supermercats de més de 150 metres quadrats, forns de pa amb obrador, súpers, majoristes alimentaris i establiments de canvi de moneda. Pel que fa als teatres, es preveu una modificació per tal que el pla sigui menys restrictiu, ja que en els darrers quatre anys no hi ha hagut cap sol·licitud per obrir-ne cap.
Raons per limitar súpers i forns de pa
Per comprendre els motius que han dut el districte de Ciutat Vella a modificar el Pla d’usos, només cal passar pel carrer de Joaquín Costa, al Raval. Aquí hi ha prop d’una vintena de supermercats i mitja desena de forns de pa, amb obrador o sense. La majoria han obert els darrers anys. A tot el districte, des del 2018, han obert 10 dels 14 supermercats que hi ha.
El Pla d’usos és una eina urbanística que regula les llicències d’activitats econòmiques que es poden donar al districte per a establiments de pública concurrència. Segons Rabassa, s’ha comprovat, després de quatre anys en funcionament, que cal fer modificacions per protegir més el comerç de proximitat i aquesta protecció necessita, entre altres, restringir la instal·lació de súpers a partir de 150 metres quadrats.
Forns de pa amb obrador, “pizzeries encobertes”
Rabassa assegura que “gran part dels forns de pa amb obrador han obert perquè han esquivat les restriccions de Pla d’usos actual“. Afegeix que “la majoria primer ens va demanar obrir un restaurant, i com que no podia ser, van sol·licitar obrir un ‘takeaway‘. Com que també està prohibit, al final ens acaben demanant un forn de pa amb obrador“. Rabassa explica que “la majoria fan una massa de pa que després es converteix en pizza o empanada“.
L’Antonio San Toro, de la pizzeria Made in Sicily afirma: “Que no es permetin més forns de pa amb obrador em sembla bé ja que nosaltres som pizzeria i tenim llicència com a pizzeria. Els forns de pa, que treballin com a forns de pa”.
Protegir el comerç de proximitat
Les modificacions previstes, segons Rabassa, “tenen l’objectiu d’ampliar la protecció del comerç de proximitat“. Limitar l’obertura de nous supermercats de més de 150 metres quadrats ha estat ben rebut pel comerç de proximitat, però per a alguns, com el Pere Pina, de la Casa Almirall, la mesura arriba massa tard. “No cal que suspenguin llicències, ni en limitin, perquè aquí no n’hi caben més. Cada cop que et gires o que et lleves al matí, hi ha un supermercat nou“.
Cada cop que et gires o que et lleves al matí, hi ha un supermercat nou”
Per a l’Òscard Ubide, gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, la modificació pot afavorir els paradistes. “Posar-hi fre està bé, és un bé per al mercat i suposem que això pot fer que hi hagi més gent vingui, especialment quan molts d’aquests supermercats estan venent fruita i verdura”.