L’oposició a l’Ajuntament de Barcelona ha tombat el PAM — el Programa d’Actuació Municipal— del govern de Jaume Collboni. El full de ruta del mandat s’ha sotmès a vot aquest dimecres al matí a la Comissió de Presidència i no ha aconseguit els suports suficients per passar el primer tràmit. Els grups de TriasxBCN , PP i Vox hi han votat en contra, mentre que ERC i Comuns s’han abstingut. Tots han retret al govern municipal ho haver negociat prèviament el document amb l’oposició.

El resultat de les votacions, però, no ha estat una sorpresa, ja que els grups van avançar aquest dimarts quin seria el sentit d’aquest vot. El PAM, doncs, no ha superat el tràmit de l’aprovació inicial i per tant no es farà participació veïnal i no continuarà la tramitació. És una derrota política que evidencia la minoria de Collboni, però que no impedeix l’acció de govern una vegada es tinguin pressupostos nous. A més, l’executiu pot portar a votació un nou PAM.

Bonet lamenta que el PAM no prosperi

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha esbroncat el grup de TriasxBCN i BComú per no permtre’n l’aprovació inicial, perquè posa fi a la tramitació del PAM i “es talla les ales a les aportacions de la ciutadania” que s’havia de fer entre el maig i el juny, abans de votar l’aprovació definitiva prevista per al setembre. “Esperàvem que en permetessin l’aprovació inicial, com va fer el PSC quan Xavier Trias i Ada Colau van presentar el PAM sense haver parlat abans amb ningú.”

Retrets de l’oposició per la manca de diàleg

Xavier Trias ha retret a Bonet que això és el resultat de no tenir un acord de govern amb el seu grup i li ha etzibat que “som a l’oposició perquè vostès ho han volgut, si volien suport al PAM, allò lògic era parlar-ne, però no han fet ni una trucada, reflexioni”. També Marc Serra, de BComú, ha criticat el PSC perquè “no han convocat reunions amb els grups” i el document “es carrega la mesura del 30 % ioblida demandes històriques als barris”. Des d‘ERC, Jordi Castellana ha defensat l’abstenció del seu grup per “no posar cap pal a la roda en el procés de diàleg i a la participació”, mentre que Daniel Sirera, del PP, considera que el PAM “manté les línies bàsiques del govern Colau-Collboni” i Vox diu que el programa és “continuista i poc ambiciós”.