El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), que atén víctimes de violència masclista, sumarà un altre espai a Barcelona el 2024. L’Ajuntament ha comprat un local a l’Eixample que servirà per agilitzar i millorar l’atenció a les supervivents, i estarà especialitzat en violència sexual. Ho ha anunciat la tinenta d’alcalde de Feminismes, Laura Pérez, en el marc de la tercera taula institucional contra la violència masclista.

L’anunci arriba l’endemà de la primera mort d’una dona a la ciutat aquest 2022, assassinada presumptament per la seva exparella al Clot. El desdoblament del SARA permetrà que el centre, que ja funciona a Nou Barris, al carrer de Marie Curie, sigui el de referència per a la zona Besòs (Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí) i el segon equipament, a la zona Llobregat (Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia).

“Necessitem fer que els dispositius nous tinguin una mirada de ciutat, que posa la dona i la seva recuperació en el centre”, ha dit Pérez. Tot plegat respon, segons el consistori, a la creixent demanda d’atencions al SARA en els últims anys: el 2021, per exemple, es van acompanyar 1.934 persones, gairebé un 25 % més que el 2020. De fet, ja fa temps que les treballadores del servei denuncien sobrecàrrega de feina.

Generalitat i Ajuntament posen el focus en la violència sexual i institucional

La Taula Anual contra la Violència Masclista ─que s’ha reunit per tercera vegada i ja hi ha participat la nova conselleria d’Igualtat i Feminismes─, ha aplegat representants de l’Ajuntament, amb l’alcaldessa, Ada Colau, com a màxima responsable, i de la Generalitat, amb la consellera Tània Verge al capdavant. També membres dels cossos de seguretat i de les àrees de salut de les administracions.

Els qui la conformen han traçat les línies de treball d’aquest 2022 i s’han compromès a posar el focus en la violència sexual, la institucional i també l’obstètrica. De fet, Verge ha explicat que el Departament de Feminismes tractarà de manera “pionera” la violència institucional: “L’erradicació de les violències masclistes és una qüestió de país, i això implica reforçar al màxim la col·laboració entre administracions”, ha insistit.