CARLOS MACIAS portaveu de la PAH "No podem esperar més. Si esperem set anys no quedarà gent de Barcelona vivint a Barcelona, hi haurà una altra gent però la gent de la ciutat haurem estat totes expulsades, llavors hem d'actuar ja, i aquí també és una interpel·lació a totes les administracions." "S'ha de controlar la pujada dels preus del lloguer com s'ha fet a d'altres ciutats i a París. I potser hem de començar a obrir el debat de si només s'ha de limitar la pujada o també s'han de limitar els preus." "Una eina per aturar milers de desnonaments o, com és el cas de Barcelona on a dia d'avui el 90 % dels desnonaments són per impagament del lloguer, és una convocatòria d'ajuts al pagament del lloguer oberta permanentment com existeix a Europa. El que no té sentit és el que tenim a Catalunya o hem tingut a Barcelona que són ajuts que s'obren de gener a març però si tu tens els problema que no pots assumir el pagament al juliol no hi ha ajut i t'has d'esperar fins al gener i això és impossible."

“No esperem que esclati per reaccionar”, alerta Carlos Macias, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Actualment, a Barcelona els desnonaments per impagament del lloguer ja representen el 90 % del total. La PAH ha aprofitat la presentació d’un informe sobre la crisi hipotecària a Barcelona entre 2013 i 2016 per alertar del que consideren “el problema més important que té actualment la ciutat”. “No podem esperar”, diu Macias, i afegeix: “si esperem set anys no quedarà gent de Barcelona vivint a Barcelona, haurem estat tots expulsats”.

Entre les mesures que proposa la PAH per revertir aquesta situació hi ha la d’obrir una convocatòria permanent  d’ajuts al pagament del lloguer com ja està passant a Europa (ara només és de gener a març). De fet, han explicat que ja han interpel·lat l’Ajuntament i la Generalitat sobre aquesta qüestió. També demanen que les administracions actuïn per controlar els preus del lloguer, com ja passa en altres ciutats com Berlín o París, o fins i tot plantejar-se “si cal també limitar els preus d’aquest lloguer”. Segons dades de l’Incasòl, el preu del lloguer a la ciutat ha pujat un 8 % entre 2013 i 2016.

Els rellogats, els més desemparats

La PAH també alerta d’una nova realitat creixent a la ciutat, la de “moltes famílies que viuen en habitacions llogades” i que queden absolutament desemparades quan se’ls fa fora perquè no hi ha cap ordre judicial que alerti de la seva situació i tampoc cap contracte de lloguer que acrediti la seva situació. Una situació de desempara, segons ha explicat la plataforma, que també pateixen els “immigrants irregulars administrativament”. De fet, la Plataforma ha explicat que encara hi ha “milers de persones que no s’apropen ni a les entitats socials ni a les administracions competents” a demanar ajut i que cal posar-hi solucions.