Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, tots tres empresonats al centre penitenciari d’Estremera, volen que la situació política actual es desencalli i que Junts per Catalunya promogui una investidura, amb la formació de govern posterior, que eviti haver de tornar a fer eleccions. És la idea que han transmès de forma conjunta a Carles Puigdemont, segons ha avançat Nació Digital.

De fet, el mateix Puigdemont va dir fa 10 dies, en una entrevista des de Berlín, que calia “buscar les fórmules” per no haver de repetir els comicis. La via que guanya pes entre els dirigents de JxC és tornar a intentar una investidura de Puigdemont, un cop aprovada la reforma de la Llei de la presidència, que ha de permetre investir un president a distància. La intenció és que la llei tiri endavant per lectura única en el ple del 3 de maig.

Puigdemont o pla D?

Ara bé, la llei no es podrà aplicar fins que no estigui publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). I des que es va destituir el govern amb l’article 155 de la Constitució, qui controla el DOGC és l’executiu de Mariano Rajoy. Els temps, doncs, formaran part de l’estratègia parlamentària. JxC podria plantejar una investidura exprés just després que s’aprovi la llei, previsiblement divendres, per avançar-se al recurs més que probable del Govern espanyol. Però tot dependrà de quan es publiqui al DOGC.

Sigui com sigui, tot fa pensar que la investidura de Puigdemont no tindrà un recorregut real, per tant, l’única via per evitar eleccions serà activar un pla D. Entre les files de JxC han sonat diversos noms, les darreres setmanes: des d’Elsa Artadi fins a Marta Madrenas, Marc Solsona o Quim Torra. ERC sosté des del primer dia que donaran suport a qualsevol candidat que els proposin. Ara bé, segons fonts properes als republicans, si veuen perillar la investidura, no descarten posar a última hora algun candidat alternatiu sobre la taula.