El ple d’aquest dimecres ha validat dos decrets llei importants per al funcionament de l’Administració i per als treballadors públics, però poc rellevants en el debat polític. D’una banda, s’ha aprovat el retorn del 20 % de la paga extra de Nadal del 2012 que quedava per cobrar als funcionaris. I, de l’altra, s’ha autoritzat el govern a endeutar-se, segons el que marca la llei, mentre es mantingui la situació de pròrroga pressupostària aquest 2018.

En totes dues votacions, el diputat d’ERC Toni Comín ha delegat el vot en el portaveu del grup, Sergi Sabrià. Era l’últim dels diputats absents que quedava per exercir la delegació de vot. La Mesa d’aquest dimarts va aprovar-ne la petició, i aquest dimecres al matí l’ha ratificada, després de rebutjar les peticions de reconsideració de Ciutadans, el PSC i el PP.

Cs presentarà un recurs d’empara al TC i el PP estudia fer-ho

En començar la sessió, Inés Arrimadas, de Cs, ha denunciat que “la Mesa del Parlament funciona més com el gabinet d’advocats dels fugits de la justícia que com a representant dels ciutadans” i ha avançat que el seu grup presentarà un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra aquesta delegació de vot de Comín, i també contra la de Puigdemont, perquè assegura que aquest dret “no està pensat per a fugits de la justícia”.

El líder del PP, Xavier García Albiol, s’ha sumat a la crítica, i ha afirmat que el seu grup també estudia presentar un recurs al TC contra el que consideren “una violació dels drets dels diputats i un tracte de favor injustificable cap a dos diputats”.

Es crea la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A

Un cop acabat el ple d’aquest dimecres, s’han constituït set comissions no legislatives, que són les que es poden crear encara que no hi hagi un president investit. Roger Torrent ha presidit la primera sessió de totes set comissions: la de l’Estatut dels Diputats, la de Peticions, la de Matèries Secretes i Reservades, la del Síndic de Greuges, la de la Sindicatura de Comptes, la de Control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 i el 18 d’agost.