Ja disposem dels resultats definitius de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona i en les dades s’hi aprecien alguns canvis i també algunes incongruències. Una de les variacions la trobem al Bon Pastor, en concret a la secció censal número 9. Allà, els resultats provisionals, coneguts la nit electoral, van donar la victòria al Partit Popular. Ara, les dades definitives de la Junta Electoral i que publica el BOE, corregeixen el que sembla un error d’anotació i atorguen la victòria al PSC.

Errors d’anotació en una de les dues meses de la secció censal

La secció censal número 9, de Sant Andreu, al Bon Pastor, està dividida en dues meses, la A i la B. Aquesta divisió, que es fa per l’ordre alfabètic dels cognoms, es produeix quan en una secció hi ha molta població. És d’esperar que els resultats en una mesa i l’altra siguin similars.

Però això no es va produir el diumenge 28 de maig. Si mirem la taula proporcionada pel Ministeri de l’Interior amb els resultats provisionals mesa per mesa, s’hi constata clarament que els vots de la mesa A podrien estar anotats en una línia incorrecta. I, per exemple, els quatre vots atribuïts a Xavier Trias podrien correspondre en realitat a Ciutadans.

Resultats provisionals en què es pot apreciar l’error entre les dues meses de la secció censal número 9, del Bon Pastor

De fet, en els resultats definitius (es pot veure a la taula següent) es comprova, efectivament, que la candidatura de Trias va obtenir, finalment, 70 vots (precisament, la suma dels 34 i 36 de les dues meses), el PSC va treure 167 vots (90 més 77) i Ciutadans, nou. El PP, finalment, en perd 59 i, per això, la victòria d’aquesta secció censal passa a mans del PSC, el mateix que succeeix a les meses veïnes.

Resum dels resultats definitius del 28-M al barri del Bon Pastor

Els resultats inicials en aquesta secció eren cridaners perquè no encaixaven amb la resta de resultats de la zona i perquè comportaven un canvi important respecte a les eleccions del 2019. Ara bé, el PP sí que es manté com a força guanyadora en una secció censal de Sant Martí de Provençals on s’ha imposat des de les municipals del 2015.

Una mesa de la Maternitat, també amb el mateix error

Aquest error d’anotació, que confon la línia immediatament anterior o posterior, s’aprecia quan es miren els resultats en l’ordre en què estan les actes que els membres de les meses havien d’omplir, que és el mateix en el qual es col·loquen les paperetes als col·legis electorals, i que està determinat per l’ordre de registre de les llistes a la Junta Electoral.

Amb les dades definitives a la mà, hem detectat aquest error en una altra secció censal en què els resultats definitius també l’han resolt. Es tracta de la secció 46, de les Corts, al barri de la Maternitat i Sant Ramon. Aquí també hi ha dues meses i en el balanç final la candidatura de Xavier Trias ha sumat, per exemple, 169 vots i la CUP n’ha restat 119. La correcció de l’error en aquest cas no ha suposat un canvi en la primera força en aquesta zona, que ja era Trias per Barcelona.

Situació oposada a Ciutat Vella: resultats definitius amb incongruències

Trobem la situació oposada a una mesa del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Allà els resultats provisionals concedien la victòria a Barcelona en Comú, i, en canvi, en els definitius, un probable error d’anotació atorga el triomf a Ciutadans.

Aquest possible desajust ha quedat oficialitzat. Amb resultats tan ajustats com els que s’han vist a les últimes cites electorals s’obre el debat de si les dades, determinants a l’hora de determinar la correlació de forces i les possibles implicacions que això pugui tenir en pactes, s’haurien de sotmetre a més revisions.

El Departament d’Estadística i de Difusió de Dades de l’Ajuntament de Barcelona coincideix en les incongruències detectades. La cap del departament, Maria Jesús Calvo, ha explicat a betevé que no és insòlit trobar anomalies o resultats difícils d’explicar en volums de dades tan grans. Sovint són difícils d’explicar i de contrastar, afegeix, i a més poden anar en direccions oposades.