Les pantalles i la megafonia del metro difonen, des d’aquesta setmana, missatges per erradicar les agressions masclistes al transport públic. TMB i l’Ajuntament reprenen la campanya de la Karma i, en aquest cas, proclama aquest missatge: “Volem viatjar tranquil·les! A TMB no hi ha lloc per al masclisme”.
Una de cada cinc dones pateix masclisme al metro
Segons les dades de l’última enquesta sobre violències masclistes, una de cada cinc dones (un 21 %) van patir algun tipus d’agressió sexual al metro o a l’autobús. La majoria són tocaments o exhibicions per part de l’agressor i, per això, moltes vegades acaben sense denúncia.
En aquest sentit, la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha lamentat que “a vegades ho tenim interioritzat i no ens hi revoltem”. Per això ha assegurat que l’objectiu d’aquesta campanya és fer entendre que “no en deixem passar ni una, aquesta ha de ser l’actitud de totes les dones”.
En paral·lel a aquesta campanya, l’Ajuntament també té en funcionament una taula de treball conjunta entre les àrees de Feminismes i de Mobilitat. En aquesta, els tècnics municipals estudien quins altres mecanismes podrien funcionar al transport públic de la ciutat per erradicar el sexisme.
Barcelona no tindrà vagons exclusius per a dones
La regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha advertit que la taula encara està en una fase molt inicial i que encara no se sap a quines conclusions arribarà: “Si ha d’elaborar un protocol o un espai concret o un telèfon és el que encara no hem acabat de treballar”.
Ara bé, una cosa sí que és clara: TMB no farà vagons exclusius per a dones al metro barceloní (una iniciativa que han emprès, entre d’altres, ciutats del Japó o de Mèxic). Ho ha dit la presidenta de TMB, que ha sentenciat que “les dones no han d’anar soles, sinó que els homes han de deixar d’agredir”.