La Castellers de la Vila de Gràcia han emès visats per a tothom que aquest diumenge assistís a la diada castellera de la Mercè per, textualment, “travessar la frontera entre la Vila de Gràcia i Barcelona“. Segons explica l’entitat en una piulada a la xarxa social X (antic Twitter), el document també és “necessari per poder tornar a entrar a la Vila de Gràcia”. La colla ha explicat que es tracta d’una campanya de reafirmació gracienca.

Si fem una cerca al diccionari sobre la paraula “visat” trobem aquesta definició: “Fórmula de conformitat que es posa en un document que es visa, especialment la que els cònsols estampen en els passaports, requerida per alguns països als estrangers que volen passar la seva frontera“. Segons aquesta descripció i pel document que han difós els Castellers de la Vila de Gràcia, es podria pensar que a l’ecosistema de barris i antigues viles de Barcelona algú ha declarat la independència aquestes darreres hores.

Una acció de reafirmació

Tot plegat, forma part d’una campanya de reafirmació gracienca, “d’orgull de Vila i no pas de barri”, expliquen la colla. De fet, des de l’entitat recorden que “per nosaltres, la diada més important és la de la Festa Major de Gràcia“, mentre que “per la de la Mercè, som una colla convidada”.

Els Castellers de la Vila de Gràcia fan, cada any, accions en to de broma d’aquesta mena, tot aprofitant la impressió de guies en què expliquen als membres de la colla com arribar a la plaça de Sant Jaume, com moure-s’hi i com participar en la diada castellera de la Mercè —cada any incorpora algun canvi logístic o organitzatiu que cal explicar als integrants de les colles castelleres.

L’any passat, les regles per participar en la diada de la Mercè es van difondre en un “passaport gracienc” que, posats a atorgar-li l’oficialitat que es requereix en aquesta mena de documents, cap autoritat oficial no va demanar per entrar ni tampoc per sortir de la plaça.

El passaport de Gràcia que els Castellers de la Vila de Gràcia van emetre per la Diada Castellera de la Mercè 2022

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?