BComú durà aquest divendres a la tarda a votació en el ple del partit la candidatura d’Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona. Així, els comuns fan valer Colau per liderar un “tripartit d’esquerres, transversal i ampli” amb ERC i el PSC i aposten per “fer de pont i significar punt de trobada” entre els dos partits, que s’han vetat mútuament.

De fet, hores abans, el màxim òrgan decisori del PSC va insistir que els socialistes negociaran “exclusivament amb BComú”, mentre que Ernest Maragall (ERC) va aturar les converses amb Colau mentre els comuns no triïn entre ERC i el PSC.

Ara bé, la número tres de BComú i membre de l’equip negociador dels comuns, Janet Sanz, ha explicat que en les converses amb ERC i el PSC totes dues formacions han reconegut que el tripartit “no és mala opció de futur” i, per això, ha lamentat que “i per què no pot ser una opció de present?” En aquest sentit, Sanz ha carregat contra republicans i socialistes per “tornar a la lògica de blocs i a les línies vermelles”.

I si no arriba el tripartit?

Sobre la possibilitat que no s’acabi gestant el tripartit ERC-BComú-PSC, Sanz ha evitat dir si retiraran la candidatura de Colau com a alcaldessa. O si, en cas de mantenir-la, acceptaran els vots de Manuel Valls per arribar a l’alcaldia: “Són pantalles futures, la d’avui és que fem un pas endavant per presentar Colau com a candidata per aconseguir un tripartit”, ha sentenciat.

Sigui com sigui, si BComú no aconsegueix sumar els suports d’ERC i el PSC a la investidura i manté la candidatura de Colau, l’encara alcaldessa necessitaria el suport d’altres forces per poder revalidar el càrrec. JxC ha descartat de totes totes votar Ada Colau perquè manté que ha de ser alcalde Ernest Maragall, mentre que la formació de Manuel Valls s’ha ofert a fer alcaldessa Colau “sense condicions” per evitar un alcalde independentista. El PP també ha deixat la porta oberta a investir algú dels comuns.