La nova ministra ha defensat que, en el conflicte amb Catalunya, no n’hi ha prou amb la reforma constitucional i que s’hi pot fer més. Assegura que es poden impulsar mesures polítiques. En aquest sentit, detalla que es pot parlar sobre les 45 peticions que Carles Puigdemont va fer a Mariano Rajoy, recuperar inversions “desateses durant molts anys pel Govern espanyol i que són molt necessàries per a Catalunya”, i fer reformes legislatives que “es van declarar insconstitucionals a l’Estatut no tant pel seu contingut sinó pel fet que eren reformes que s’havien d’incloure en d’altres normes”.
La ministra conclou que “hi ha un camí llarg per recórrer i hi ha voluntat de recórrer aquest camí“, però avisa que per això cal que “hi hagi aquesta confiança i aquesta lleialtat que nosaltres oferim i que també reclamarem per part de la Generalitat”.
El primer acte públic de Batet com a ministra a Catalunya ha estat una jornada sobre la reforma constitucional i l’estat federal que la Federació de Barcelona del PSC tenia prevista des de molt abans que existís la possibilitat d’un govern socialista a la Moncloa. La nova ministra no ha desaprofitat l’ocasió i, a la seva ciutat, ha assegurat que la democràcia espanyola és prou madura per afrontar “una reflexió profunda conjunta” sobre la reforma de la Constitució.
Batet ha assegurat que “el diàleg en si mateix s’ha convertit en un objectiu polític de primer ordre” i ha demanat que “totes les institucions assumeixin les seves responsabilitats”, per exemple, participant en els diferents organismes de l’administració autonòmica com la Conferència de Presidents o el Consell de Política Fiscal i Financera. També ha fet una crida a tots els partits a participar a la Comissió de la Reforma del Model Territorial que els socialistes van impulsar al Congrés del Diputats.
Torra celebra “les propostes concretes”
El president de la Generalitat assegura que les propostes que ha fet Batet “són benvingudes”, però ha recordat que “l’estat sap que nosaltres partim del mandat de l’1-O i de la declaració política del 27 d’octubre”. Torra ha explicat que els dos governs ja preparen “intensament” l’anunciada reunió amb Pedro Sánchez. Segons el president, la trobada no serà “per fer-se la foto” i tots dos tenen previst parlar de “continguts que importen al país”.
L’acostament no convenç l’oposició
Els partits dels dos cantons de l’oposició no veuen de bon ull l’acostament iniciat entre el Govern espanyol i el català. Al bàndol conservador, Cs i PP creuen que Sánchez està pagant pel suport a la seva investidura. La líder de la formació taronja, Inés Arrimadas, lamenta que el president espanyol “confon parlar amb Torra, amb parlar amb tot Catalunya”. El líder popular, Xavier García Albiol, critica que “si Rajoy, en sis anys, no va cedir ni un centímetre als independentistes, Sánchez no ha tardat ni sis dies a vendre els catalans”.
A l’altra extrem, Carles Riera de la CUP critica el que considera un retorn de JxC i ERC al govern autonòmic, i explica que l’independentisme “està en una cruïlla que ens posa en un camí que va en sentit contrari a l’1-O“. Riera demana tornar a la mobilització “permanent i continuada” al carrer per pressionar als dos partits del govern català i actuar des de la desobediència i la unilateralitat. Només Units Podem ha aplaudit els intents del nou Govern espanyol per rebaixar la tensió amb Catalunya.