“Necessitem crear un nou marc legislatiu propi pel que fa a la llei d’arrendaments urbans” ha explicat el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en una entrevista a l’ACN. Calvet ha anunciat que impulsarà aquest canvi per ampliar la durada de contractes de lloguer a, “com a mínim, cinc anys”. Tot i això, des del Departament de Territori i Sostenibilitat no descarten ampliar-ho més segons les circumstàncies dels preus del lloguer.

El nou titular de Territori i Sostenibilitat assegura que la reducció de la duració mínima dels contractes de lloguer de cinc a tres anys que va impulsar el Govern espanyol el 2013 ha esdevingut un “veritable fre a la continuïtat de les persones i les famílies” als seus habitatges en un moment que els preus no paren d’augmentar. Per això, el conseller assegura que és necessari fer un canvi en la legislació i “esprémer al màxim” les competències exclusives que té la Generalitat en aquesta matèria.  “És un drama que hem de poder revertir”, ha assegurat.

Preguntat per un possible conflicte de competències amb la llei d’arrendaments de l’estat espanyol, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que aquest conflicte el tenen de forma “permanent” i ha anunciat que el seu equip ja està treballant sobre això. 

Aquesta no és l’única mesura prevista des de Catalunya per aturar l’augment del lloguer dels habitatges. Calvet preveu que la nova llei també inclogui altres mesures com el dret a retracte i tempteig de la Generalitat per intervenir en la compra directa d’habitatges que són propietat d’entitats financeres. Així, aquests pisos entrarien a formar part del parc públic d’habitatge. I és que Calvet s’ha compromès a augmentar aquest parc públic d’habitatge de lloguer. Per això ha anunciat que totes les promocions públiques que es facin a partir d’ara seran en règim de lloguer.

El conseller de Territori i Sostenibilitat espera que aquestes dues iniciatives tinguin la capacitat suficient per intervenir en el mercat i aturar l’augment de preu de l’habitatge, encara que reconeix que no serà fàcil.