JOSEP CRUANYES, coordinador de la Comissió per la Dignitat "Estem treballant amb l'Ajuntament de Barcelona i amb els serveis tècnics per acabar de decidir la ubicació, el lloc on ha d'anar situat. És un monument que fixeu-vos que retalla la imatge del president Companys amb la fotografia oficial d'en Companys que ha sigut tant reproduïda, serà una gran planxa d'acer corten que és com rovellat, i que anirà posada sobre unes columnes i s'hi podrà per sota, tindrà sis metres d'altura".

Coincidint amb l’aniversari, la Comissió de la Dignitat ha aprofitat per denunciar que el Govern espanyol encara no ha fet cap acte de reconeixement de responsabilitat. Un gest que sí que han fet França i Alemanya per haver col·laborat a detenir-lo.

El projecte d’Antoni Miró, un artista valencià nascut a Alcoi, és una planxa d’acer, de sis metres, sostinguda per dues columnes, en què hi ha retallat el perfil de la imatge de la fotografia oficial del president que el 1937 va fer el fotògraf Josep Sala.

Actualment es treballa per cercar un lloc adient per col·locar el monument i determinar les dimensions definitives en funció de l’espai. El monument neix com a homenatge del poble de Catalunya al president, en record del sacrifici en defensa de les llibertats i del territori i, asseguren des de la Comissió, com a recordatori del deute que té pendent amb Catalunya l’Estat espanyol.

La Comissió de la Dignitat va néixer el juny de 2002 amb l’objectiu principal d’aconseguir el retorn als legítims propietaris de la documentació (correspondència, llibres, cartells, fotografies i documentació administrativa diversa) confiscada pel règim franquista. La confiscació es va fer en els mesos posteriors a l’entrada de les tropes nacionals a Catalunya a finals de la Guerra Civil espanyola (1936-39) i encara resten per transferir part dels documents, coneguts com els Papers de Salamanca. La Comissió denuncia, una vegada més, l’incompliment del ministre Wert amb el compromís de retornar-los, ja que a l’agost havien de retornar-los tots.