TERESA FORCADES, impulsora del Procés Constituent "Podríem tenir 100.000 o més signatures, sense tenir el que ara valoro més positivament, que és, aquesta organització territorial estesa per tot Catalunya, amb gairebé 100 assamblees de gent qeu té ganes de treballar." ARCADI OLIVERES, impulsor del Procés Constituent "I a partir d'aquí comencem una segona etapa, que vol ser multiplicadora en la mesura en que generarem formació per a molta gent. Pensem consolidar el nostre discurs polític, transmetent aquest discurs i la manera de fer-lo. Pensem que això es pot estendre com una taca d'oli, al cap i a la fi la nostra proposta era pel Parlament de Catalunya 2016, tenim temps per endavant per poder fer-ho." El camí del Procés Constituent va començar a l'abril gràcies a dues personalitats que fins ara havien estat lluny de la política: la monja benedictina i metgessa Teresa Forcades i l'economista i pacifista Arcadi Oliveres. Ells han estat els principals impulsors d'un projecte que vol aconseguir un canvi de model polític, econòmic i social presentant una candidatura a les pròximes eleccions al Parlament. En sis mesos, i després de recórrer un centenar de localitats catalanes, han aconseguit prop de 45.000 adhesions i el suport explícit de figures destacades de la cultura, com el pallasso Tortell Poltrona o el músic Gerard Quintana. Un bon exemple de la repercussió que ha tingut fins ara és l'èxit de la crida a formar una cadena humana per encerclar La Caixa l'11 de Setembre passat. Aquesta iniciativa del Procés Constituent va aconseguir la participació de dues mil persones. La formació aposta per la independència de Catalunya, però una independència, que diuen, ha d'anar acompanyada per una transformació social. Algunes de les propostes que impulsen són l'expropiació de la banca privada, una reforma electoral, reversió de totes les retallades o la dació en pagament retroactiva. Teresa Forcades i Arcadi Oliveres han liderat el projecte, però també han deixat clar des d'un principi que mai no seran candidats a unes eleccions.

Entre els assistents que aquest matí han omplert la plaça de Josep Puig i Cadafalch, molts activistes de tota mena de moviments socials, que hi han acudit amb les seves pancartes. Molts participen a les assemblees de barri en contra de les retallades que afecten els serveis públics, com l’educació o la salut. Els periodistes de la revista ‘Cafè amb llet’, que ha destapat diversos escàndols de corrupció a la sanitat, han estat dels primers a intervenir.

L’acte, presentat per l’actriu i cantant Txell Sota i el pallasso Tortell Poltrona, ha comptat amb les actuacions dels cantautors Gerard Quintana, Lídia Pujol, Joanjo Bosk i Amparo Sánchez. A més de Forcades i Oliveres, també hi han parlat l’economista Vicenç Navarro, el dirigent camperol Pep Riera, la periodista Esther Vivas, l’activista Marta Afuera, el professor de sociologia de la UAB Josep Maria Antentas, l’historiador Xavier Domènech, el professor de dret constitucional de la UB Gerardo Pisarello i l’advocat Jaume Asens, entre d’altres.

Durant els darrers sis mesos, des que la monja benedictina i metgessa Teresa Forcades i l’economista pacifista Arcadi Oliveres van fer públic el primer manifest, el Procés Constituent s’ha presentat a més de 100 municipis de tot Catalunya, on a hores d’ara s’han constituït un centenar d’assemblees locals i sectorials. Prop de 45.000 persones s’hi han adherit personalment al moviment.

Un bon exemple de la repercussió que ha tingut fins ara és l’èxit que va tenir la crida a formar una cadena humana per encerclar La Caixa el passat 11 de setembre. Aquesta iniciativa del Procés Constituent va aconseguir la participació de 2.000 persones.

Teresa Forcades i Arcadi Oliveres han liderat el projecte, però també han deixat clar des d’un principi que mai no seran candidats a unes eleccions. La formació aposta per la independència de Catalunya, però una independència, que hauria d’anar acompanyada per una transformació social amb la participació de la ciutadania. Algunes de les propostes que impulsen són l’expropiació de la banca privada, una reforma electoral, la reversió de totes les retallades o la dació en pagament retroactiva.

Propers actes del Procés Constituent

L’acte també ha servit per presentar la primera campanya del Procés Constituent, “Construïm la República Catalana del 99%”. Per això està previst que els propers 16 i 30 de novembre se celebrin dues jornades en què les assemblees locals, de manera simultània a tot Catalunya “debatran la manera de com construir entre tots aquesta nova república”, segons Teresa Forcades.

Forcades i Oliveres també han explicat avui que el proper 22 de desembre tindrà lloc la primera assemblea general del moviment. Aquesta reunió no serà oberta a tothom: les persones més implicades debatran quines són les línies estratègiques a seguir i posaran els fonaments perquè aquest moviment, ara per ara tan jove, es pugui anar fent gran de manera sòlida.