mapa repressió franquista

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una pàgina web en què estan localitzats tots els espais on es van dur a terme accions de repressió franquista vers la població barcelonina. Aquesta llista de localitzacions no només inclou els centres penitenciaris i les casernes, sinó també camps de concentració i edificis religiosos.

Entre les ubicacions hi ha punts centrals de la repressió i la tortura a Barcelona, com la comissaria de policia de la via Laietana, però també d’altres de menys coneguts com la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Pau 93, on hi ha documentades tortures d’especial gravetat o l’antic Palau de Missions. El mapa és el resultat de l’informe elaborat pel Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID-UAB) per encàrrec de la regidoria de Memòria Democràtica.

Un miler de barcelonins en dependències policials

No hi ha dades de quantes barcelonines i barcelonins han estat detinguts per motius polítics i conduïts a les dependències policials. En canvi, però, sí que es coneix que 995 veïns de la ciutat van ser sentenciats pel Tribunal d’Ordre Públic (TOP), especialitzat en les conductes que es consideraven delictes “polítics”. L’estudi també estableix que els ciutadans barcelonins encapçalaven el rànquing de la repressió a Catalunya, amb un total de 25.121 persones processades en consells de guerra.

On es produïa la repressió franquista a Barcelona?

La xarxa de control i de càstig del règim franquista a la ciutat era molt extensa. Alguns dels espais i edificis són àmpliament coneguts, com la comissaria de policia de la via Laietana, però el mapa també en permet descobrir d’altres de més amagats. Aquests en són alguns exemples:

  • Sant Pau, 93. La caserna de la 411a Comandància de la Guàrdia Civil de Sant Pau 93 ha passat força desapercebuda fins ara en els estudis sobre la repressió a Barcelona. En canvi hi ha documentades tortures de gravetat especial, i és on anaven els detinguts abans de passar a les dependències de la via Laietana.
  • Capitania General de Catalunya. Situada al passeig de Colom s’hi van fer bona part dels judicis sota la jurisdicció militar durant el segon franquisme. Centenars de barcelonins i barcelonines hi van ser processats i condemnats, entre els quals Salvador Puig Antich.
  • Antic Palau de Missions. Presó franquista durant la postguerra (1939-1944), va ser enderrocat a finals dels 60 i estava ubicat on ara hi ha els Jardins de Joan Maragall. Era un centre de classificació d’indigents i d’evacuació d’immigrants arribats d’altres parts d’Espanya.
  • Via Laietana, 43. La Prefectura Superior de Policia va ser el centre de detenció i tortura a Barcelona durant el franquisme.