L’Ajuntament de Barcelona i el Servei Català de la Salut han anunciat que estudiaran construir cinc CAP nous a Barcelona, amb l’horitzó 2030. Segons han explicat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i el director del CatSalut, Ramon Canal, els centres d’atenció primària nous es faran, sobretot, als barris i entorns en creixement de la ciutat, com la Sagrera o la Marina del Prat Vermell, on s’estan construint promocions d’habitatge públic.

Tarafa i Canal ho han dit en la presentació del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat quant a inversions de salut a la ciutat els propers anys, el batejat com a Pacte de Ciutat 2023-2030. Preveu 47 inversions en total i compromet el consistori i el CatSalut a fer les aportacions necessàries per ampliar els equipaments existents o fer-ne de nous.

On es faran els CAP nous?

A banda d’alguns centres d’atenció primària que ja s’havia anunciat que es construiran properament a Barcelona (com el futur CAP Raval Nord o el CAP Fort Pienc), Ajuntament i CatSalut han anunciat aquest dimarts la intenció d’estudiar cinc projectes més per eixamplar la xarxa d’equipaments d’atenció primària. En concret, els CAP nous que s’estudiaran són els següents:

  • CAP Casanova (l’edifici actual, a l’entorn de l’Hospital Clínic, ha quedat obsolet).
  • CAP la Verneda i la Pau
  • CAP la Sagrera
  • CAP la Marina del Prat Vermell
  • CAP Poble-sec – la Font de la Guatlla

Més enllà d’això, el Pacte de Ciutat 2023-2030 també preveu que els CAP de Barcelona incorporin perfils professionals nous, com els dietistes-nutricionistes, els higienistes, els fisioterapeutes i els referents de benestar emocional, entre d’altres. De la mateixa manera, Ajuntament i Generalitat es comprometen a implantar més bases de transport sanitari urgent a la ciutat, especialment a les zones de Nou Barris, de Sant Marti i a la franja Llobregat de Barcelona.

Per ara, no hi ha cap compromís pressupostari específic. El director de CatSalut ha assegurat que el finançament s’anirà anunciant a mesura que es concretin els projectes a desenvolupar.