El govern de Barcelona posa més pressió a la Generalitat per limitar els creuers ara que s’acosta la temporada alta. I aquest cop es fixa en la sequera per exigir una resposta “ràpida i eficaç”. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha enviat una carta a la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, en què li reclama la convocatòria urgent d’una reunió entre administracions per fixar “un límit raonable” a l’arribada de creuers aquest estiu.

En la carta, a la qual ha tingut accés betevé, Sanz insisteix en una regulació “clara i precisa” sense perjudici d’estudiar altres mesures que es puguin acordar a mig i llarg termini. La tinenta d’alcaldia alerta que aquest estiu, i segons dades de la patronal del sector, s’arribarà a xifres rècord amb 3,2 milions de creueristes, fet que titlla de “dades alarmants”. Recorda que la Generalitat ha aprovat recentment una declaració d’excepcionalitat per la sequera i apunta:

Seria del tot incomprensible que patim l’any menys plujós dels darrers cent anys però arribin més creueristes que mai”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme

Una sola reunió de la taula d’estudi

Ajuntament i Generalitat van acordar el juny de l’any passat crear una taula d’estudi per regular l’activitat dels creuers a Barcelona. La primera sessió es va fer el 18 de juliol amb presència també del Port i de l’Estat. Tot i això, Janet Sanz critica en la carta que no s’hagi iniciat per part de les administracions competents “cap actuació concreta”. En una entrevista a betevé, el president del Port va rebutjar posar límits als creuers. “Estem compromesos a treballar de forma intensa per reduir l’impacte ambiental i la densificació de visitants en alguns espais“, va dir. Per exemple, s’està treballant perquè “tots els creuers tinguin una planta potabilitzadora pròpia o perquè els residus que generen es converteixin en biomassa”.

En la carta, la tinenta d’alcaldia recorda la proposta que va plantejar l’Ajuntament per reduir a la meitat el nombre de creueristes en temporada alta, amb un límit de 200.000 passatgers al mes o bé posar un topall de tres creuers al dia.