L’Ajuntament de Barcelona introduirà una reserva del 40 % de les places per a dones en les convocatòries de la Guàrdia Urbana. Això vol dir que de les 282 places convocades per a aquest any, aproximadament unes 113 places seran únicament per a dones. Malgrat tot, ja hi ha una tendència que va a l’alça i en les darreres convocatòries de places s’ha notat un increment notable en el nombre de dones candidates. Per exemple, el 2010 només s’hi van presentar un 6,4 % de dones, el 2015 va pujar fins al 16 % i el 2019 va arribar al 28 %.

Només un 14,21 % són dones

Ara per ara, dels 2.736 agents que treballen a la Guàrdia Urbana de Barcelona només un 14,21 % són dones, i el 85,79, homes. A més, l’Ajuntament adverteix que fins i tot si el 40 % de la convocatòria d’enguany es compleix, el percentatge global de dones només creixerà fins al 16,5 %. Per això, en un comunicat de premsa, el consistori subratlla que assolir l’equilibri de gènere a la plantilla serà un camí molt llarg de recórrer”.

Com seran les convocatòries?

Es preveu que les primeres proves es comencin a fer a partir de la tardor i, com sempre, l’adjudicació de les places es farà seguint una única llista, homes i dones, amb totes les persones que hagin aconseguit superar el procés. L’ordre en aquesta llista, tal com estipula la normativa, dependrà únicament de les notes obtingudes en les proves. Només en cas que no s’assoleixi el percentatge mínim de dones en les convocatòries, es donarà preferència a les candidates al davant dels homes.