Barcelona es prepara per a l’estiu i aquest divendres el govern municipal ha presentat el dispositiu de seguretat i de neteja que es durà a terme des del 25 de maig —a partir d’aquest dissabte— i fins a l’octubre. La Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat amb 200 agents més cada dia, el doble d’efectius respecte a l’any passat.

En paral·lel, el pla estival derivarà més d’un centenar d’agents a la Unitat de Platges, una de les zones més tensionades de la ciutat amb l’arribada del bon temps i que a més acollirà molts dels actes per la Copa Amèrica 2024. L’objectiu principal serà garantir la convivència i el civisme en una època de l’any en què hi ha “un ús intensiu de l’espai públic”.

A més, també hi haurà un reforç important de la neteja. L’alcalde Jaume Collboni ha explicat que tot plegat forma part del Pla endreça “que no fa vacances”. Ha recordat que la millora de l’espai públic ha estat, des de l’inici, una prioritat per al govern municipal. “Hem capgirat una situació de la qual no era positiva i ara tenim els carrers i les places de la ciutat més nets”. Ara bé, l’alcalde també ha demanat “coresponsabilitat” a la ciutadania. “És una cosa de tots i de totes”, ha dit.

85 equips de neteja a la ciutat

A més de la seguretat, es posarà especial incidència en la neteja, amb un augment d’efectius: hi haurà un reforç de 85 equips, amb 288 operaris treballant cada dia, que se sumaran als equips de neteja habituals. S’incrementarà la neteja de carrers amb aigua i pel que fa al garbellat de la sorra, com a novetat, es farà amb l’aigua de mar.

També s’incorporaran a la neteja de la sorra tres tractors petits amb garbelladora, per poder netejar els espais propers al mobiliari urbà, on ara no pot accedir un vehicle més gran. A tot el districte de Ciutat Vella, a més, s’augmentarà el nombre d’urinaris públics per combatre l’incivisme.

Reduir la contaminació acústica

Un dels objectius dels dispositius és evitar molèsties veïnals per la contaminació acústica. Per això, de dilluns a dijous es reforçarà el servei de mediacions nocturnes en entorns d’oci, des de les 23 h fins a les 5 h. Durant l’estiu, a més, es limitaran a 155 els espais festius a la ciutat i es faran mesures sonomètriques per controlar els nivells de soroll.