arriba moment fer canvi armari estiu 2024

La primavera del 2024 ha estat especialment canviant i molt irregular pel que fa a la temperatura. Hem viscut alguns dies de més calor al març i l’abril que no pas durant el mes de maig.

La temperatura més alta fins ara es va mesurar a mitjans d’abril amb un registre històric de 29,4 ºC a l’Observatori Fabra, un valor propi del cor de l’estiu.

Aquesta irregularitat termomètrica ha fet que escollir la roba idònia per al dia a dia no hagi estat una tasca fàcil en molts casos. La jaqueta fina o el jersei han estat una indumentària més necessària en molts moments del dia. Els mapes, però, indiquen un salt a l’alça de la temperatura que ja podria arribar per quedar-se. Arriba, ara sí, el moment del famós canvi d’armari.

Salt a l’alça de les temperatures màxima i mínima a partir del cap de setmana

El cap de setmana serà un bon moment per fer el canvi d’armari ja que coincidirà justament amb un canvi de patró meteorològic. L’embossament d’aire fred en altura que ens ha afectat des de fa dies marxarà cap a l’est i al seu lloc s’hi instal·larà una massa clarament més càlida i estable.

La temperatura tendirà a pujar clarament, sobretot a punts de l’interior al llarg del cap de setmana. Diumenge se superaran els 30 ºC a punts de l’Interior, sobretot a Ponent, i el termòmetre se situarà per sobre dels 25 ºC als Prepirineus, a l’interior de Girona i al prelitoral central. A Barcelona diumenge s’assoliran els 25 ºC a la part alta de la ciutat i a Collserola però la temperatura quedarà una mica més frenada prop del mar.

La temperatura podria pujar un altre esglaó a finals de la setmana vinent, amb registres màxims d’entre 24 i 27 ºC a Barcelona i mínims d’entre 16 i 19 ºC.

Tot indica, en definitiva, que els migdies de màniga curta seran ja la tònica d’aquest cap de setmana endavant.

El meteograma de Barcelona (gràfic inferior) anuncia temperatures a l’entorn dels 15 ºC a la capa de 1.500 m (línia blanca) entre finals de maig i principis de juny, uns valors una mica superiors a la temperatura mitjana en aquesta capa (línia vermella). Tot plegat fa preveure, per tant, que la bonança arribarà per quedar-se i que la fresca dels darrers dies probablement ja no tornarà a imposar-se.

Les primeres nits tropicals no trigaran a arribar a Barcelona

Malgrat el regust preestiuenc dels migdies, les nits encara es mantindran relativament fresques i agradables uns dies més, amb valors inferiors als 20 ºC a Barcelona. La clau, l’aigua del mar, que encara assenyala una temperatura inferior a aquest llindar, pròxima però als 19 ºC a la bocana del port de Barcelona. Convé recordar que la temperatura de la superfície marina condiciona en gran mesura la temperatura mínima que s’assoleix a la ciutat de Barcelona a l’estiu.

Quan arriben les primeres nits tropicals a Barcelona?

  • Les primeres mínimes tropicals arriben de mitjana a mitjans del mes de juny a l’Observatori Fabra, tot i que se’n poden veure ja des del mes de maig.
  • Les primeres mínimes tropicals acostumen a arribar a finals de maig o principis de juny, al voltant del dia 150 de l’any, uns 20 dies abans que a l’Observatori Fabra.

El sol ja pica com al juliol a Barcelona

A banda de l’ambient càlid dels pròxims dies, convé tenir present que el sol ja pica com a mitjans de juliol i que ens podem cremar amb facilitat si no ens protegim adequadament. Els raigs solars arriben molt perpendiculars al migdia, amb un angle de quasi 70 º. El dia que ens arribaran més verticals serà el del solstici d’estiu, el 20 de juny.

Durant el solstici d’estiu l’hemisferi nord està orientat cap al Sol. Els raigs arriben directament al tròpic de Càncer, situat a 23,5 º de latitud nord. A aquella latitud (semblant a la de les illes Canàries) en aquell moment el Sol està molt amunt, a una altura de 90 º. Cal tenir present que els raigs solars, com més perpendiculars, més escalfen. A Barcelona aquell dia el Sol es troba també força alt en l’horitzó, respecte al qual fa un angle de 72 º.