Barcelona ha presentat aquest dijous el programa d’actes que farà aquest curs 2023-24 com a primera Capital Europea de la Democràcia. Des d’aquest setembre fins a l’octubre de l’any vinent se celebraran més de 40 esdeveniments repartits per la ciutat i la regió metropolitana vinculats a “la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i l’espai públic”, ha explicat el consistori en un comunicat.

L’Ajuntament destaca cinc activitats entre tota la llista:

  • 5a edició del Decidim Fest, el Festival Internacional de la Democràcia i la Tecnologia. La trobada internacional de la plataforma Decidim i tota la seva comunitat, que enguany va dedicada als reptes democràtics i als límits de la intel·ligència artificial aplicada a la participació ciutadana. L’esdeveniment es farà del 18 al 20 d’octubre del 2023 al Canòdrom.
  • Jornades sobre participació i democràcia i els reptes de la participació política de la ciutadania. Se celebraran en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat el 13 i 14 de març del 2024 al Paranimf de l’Escola Industrial.
  • Assemblea Metropolitana Manifesta. Un procés deliberatiu amb la participació d’11 ciutats de la regió metropolitana en què se celebraran tres trobades a diversos municipis amb l’assistència de 99 persones que deliberaran sobre l’elaboració d’una proposta conjunta per a la biennal Manifesta. Les trobades es faran al novembre, gener i abril amb el lloc encara per determinar.
  • “Game jam”: Truth, Lies & Democracy. 10 equips locals i cinc d’europeus treballaran simultàniament al Canòdrom durant tres dies de maig per desenvolupar videojocs i propostes interactives centrades en les “fake news”. Tindran accés a xerrades obertes i a la tutoria de prestigiosos professionals de la indústria del videojoc, la tecnologia, la política i la comunicació.
  • Celebració del Dia d’Europa. El 9 de maig, amb el lloc encara per determinar, es farà una activitat cultural i festiva per celebrar aquesta data.

La resta d’actes que es faran a la regió metropolitana durant aquest curs es poden consultar en aquesta pàgina:

El programa ha estat presentat al Saló de Cent per l’Oficina Tècnica de la Capital Europea de la Democràcia, formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla estratègic metropolità de Barcelona i impulsat per The Innvoation in Politics Institut. A l’acte hi han assistit l’alcalde, Jaume Collboni; el fundador de l’European Capital of Democracy, Helfried Carl; la vicepresidenta de Democràcia i Demografia de la Comissió Europea, Dubravka Suica, i la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, amb la participació telemàtica del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares.

Collboni ha ressaltat que “Barcelona vol ser un referent històric de la democràcia, un exemple i l’avantguarda de la lluita que han de fer les ciutats europees en defensa de la democràcia”.