Voluntaris i tècnics han retirat l'aigua de pluja de dalt de l'escenari, han instal·lat els equips de so i han muntat les diferents carpes, entre elles aquelles que demà oferiran menjar i begudes. QUIM LLORENÇ, exsecretari nacional de l'ANC: "Avui tots els equips tècnics muntats, demà s'acaba de configurar al matí, les proves tècniques... i ja engeguem" El gran repte han estat els preparatius per l'emissió televisiva: la connexió en temps real dels cinc punts de mobilització, Barcelona, Lleida, Berga, Salt i Tarragona, ha requerit sofisticacions tècniques importants, com estendre 3 quilòmetres de fibra òptica i establir més de 24 punts de xarxa Wi-Fi. La primera diada descentralitzada compta amb 342.000 persones inscrites, una xifra que s'allunya de les 485.000 de l'any passat. Tot i així, aquesta última setmana les inscripcions s'han accelerat. A la seu de l'ANC encara reben trucades d'última hora. ENRIC BLANES, coordinador de Comunicació de l'ANC: "Probablement quan d'aquí a uns dies fem el recompte, estarem en una xifra molt semblant a la de l'any passat" Esperen, doncs, que la cita sigui igual de multitudinària que les anteriors. JORDI SÁNCHEZ, president de l'ANC: "Segur que si el dia 11 tenim la gran mobilització que esperem i que en aquests moments percebem, a partir del dia 12 les institucions faran la feina que els hi demanem" A l'entrada de la seu també hi ha hagut cues durant tota la jornada per comprar la samarreta, una imatge que s'ha repetit a la botiga de VilaWeb.

Malgrat que aquest any han baixat les inscripcions fins a 342.000, des de l’organització afirmen que les xifres no els preocupen perquè confien que molta gent no ha vist la necessitat d’apuntar-s’hi, però que hi assistiran igualment, i que per tant, “serà un èxit”. De moment, les xifres a dia d’avui suposen un 24 % menys d’inscrits que en les mateixes dates de l’any passat. Enric Blanes, coordinador de Comunicació de l’ANC, ha explicat que aquesta setmana les inscripcions han augmentant molt, fet que els fa preveure que igualaran els números de 2015.

Per tirar endavant la mobilització, des d’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural compten amb 2.500 voluntaris que ajudaran a garantir el bon funcionament del primer Onze de Setembre descentralitzat de la història. A les 17.14 hores de diumenge, al llarg del Passeig de Sant Joan fins a l’Arc de Triomf, es preveu que es concentrin milers de persones, però enguany no serà aquest l’únic focus reivindicatiu. Salt, Berga, Lleida i Girona també tindran les seves concentracions.

Està previst que es mobilitzin més de 1.000 autocars, dels quals s’espera que arribin a Barcelona uns 400. A més, 30 marxes arribaran als punts de mobilització caminant, en bici, en parapent, en tractor, nedant i a vela. Des de l’organització es demana arribar una hora abans al tram assignat per facilitar les entrades i els repartiments.

Aquest dissabte Barcelona s’està preparant per rebre els assistents a la manifestació. Al passeig de Lluís Companys ja s’hi ha començat a preparar l’escenari des del qual el cineasta Pere Portabella llegirà el manifest. També és un dia intens a la seu de l’ANC, on voluntaris i treballadors n’estan ultimant els darrers preparatius. Des de primera hora del matí una desena de voluntaris estan atenent trucades per resoldre dubtes i també per fer les últimes inscripcions.

A l’entrada de la seu hi ha hagut algunes cues per comprar la samarreta, una imatge que també s’ha repetit a la Botiga de VilaWeb. Júlia Partal, responsable de la botiga, ha explicat que les vendes aquest any han baixat i no s’han format les cues que els primers anys es formaven, però des d’ahir hi ha més moviment, no hi para d’entrar gent i algunes talles ja s’estan esgotant.