Dos dies abans de la manifestació de la Diada, la primera de descentralitzada, ja hi ha 342.000 inscrits, dels quals uns 207.000 s’han inscrit a Barcelona. Com ja preveien, des de l’organització han notat un augment del nombre d’inscripcions en els últims dies i creuen que serà més exponencial en les últimes 48 hores. Aquestes dades suposen un 20 % menys d’inscrits a la mateixa hora fa just un any. El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha afirmat que aquesta dada “no els preocupa”, ja que tenen indicis que l’assistència serà igualment multitudinària.

Per la seva banda, Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha fet una crida a tots els demòcrates: “Tu, ciutadà de Catalunya, si ets un demòcrata, qui garanteix la democràcia avui a Catalunya, i qui té un projecte de futur engrescador, en positiu, que interpel·la a la ciutadania per solucionar els seus problemes, és qui vol construir aquesta república catalana.”

El batec comú

Igual que en les edicions passades, els manifestants estan cridats a fer una acció conjunta a les 17.14 h. En aquest cas, els assistents hauran de simular un batec mitjançant unes cartolines rodones i grogues que prèviament s’hauran repartit. Les campanes de la Seu Vella de Lleida anunciaran l’inici de l’acció i, seguidament, es farà una salutació, es llegirà una part d’un manifest comú i, immediatament després, sonarà una cançó instrumental. Aquesta melodia serà la que marcarà l’inici de l’acció, en la qual els assistents hauran de moure de manera compassada la cartolina groga.

El batec començarà a Lleida, després Berga seguida de Salt i Tarragona, i acabarà a Barcelona. Un cop s’hagi fet el batec als cinc punts es llançarà un coet a cada ciutat que anunciarà que s’han d’aixecar tots els punts alhora. Hi haurà pantalles a les cinc ciutats que aniran retransmetent el que passa en cada moment, i serà la manera de connectar tots els punts. Mentrestant, les colles castelleres aixecaran uns pilars que simbolitzaran els pilars de la república catalana.

Dos mesos per moure fitxa

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, també ha demanat al govern i als partits sobiranistes que concretin els passos per culminar el procés sobiranista en dos mesos, perquè, entre altres raons, la pressió parlamentària no serà tan forta. De totes maneres, també han volgut recordar que l’organització de la Diada no està vinculada a cap partit polític i que el que volen és veure-hi representades “totes les sensibilitats i realitats socials” del país.