L’Ajuntament de Barcelona està estudiant “totes les opcions possibles” per poder obrir les piscines públiques descobertes a l’estiu, tot i les restriccions per sequera aplicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Ho han confirmat fonts municipals a betevé, i una de les opcions que està plantejant el govern de Jaume Collboni és decretar com a refugi climàtic les piscines municipals a l’aire lliure.
La raó és que, amb el decret de sequera a la mà, en la fase d’emergència està totalment prohibit omplir cap piscina descoberta. Només hi ha una excepció: sí que podran funcionar aquelles que durant la resta de l’any acullin una pràctica esportiva federada. Una condició que no compleix gairebé cap de les 13 piscines descobertes de Barcelona que van obrir l’estiu de l’any passat.
Gir de 180 graus
La possibilitat de decretar una piscina a l’aire lliure com a refugi climàtic per poder-la obrir aquest estiu la va avançar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. A mitjans de febrer, Mascort va plantejar aquesta via pensant en aquells municipis més petits que no tenen refugis climàtics (és a dir, equipaments amb aire condicionat o espais frescos on passar millor les altes temperatures dels estius).
Ara bé, com que a Barcelona hi ha una xarxa extensa amb més de 220 refugis climàtics (com la Biblioteca Gabriel García Márquez o el Parc Güell), en un primer moment l’Ajuntament de Barcelona va descartar la possibilitat de convertir les piscines en refugi climàtic. En qüestió de setmanes, però, el parer del consistori ha fet un gir de 180 graus i ara sí que està estudiant aquesta via.
Tot dependrà de l’Agència Catalana de l’Aigua
Les mateixes fonts de l’Ajuntament que han confirmat a betevé que el govern de Jaume Collboni està mirant la via per decretar les piscines com a refugi climàtic també avisen que qui tindrà l’última paraula per poder omplir d’aigua les piscines és l’Agència Catalana de l’Aigua. És a dir, encara que el consistori decreti una piscina pública com a refugi climàtic, això no vol dir que immediatament Barcelona tingui llum verda per poder-la omplir. Sempre caldria el permís de l’ACA.
En paral·lel a tot plegat, l’alcalde Jaume Collboni va anunciar un fons extraordinari de 4 M € perquè els gimnasos públics i privats de la ciutat puguin fer adaptacions a les instal·lacions i estalviar més aigua. Algunes de les adaptacions que ja han plantejat els prop de 900 centres esportius de Barcelona són posar sensors a les aixetes dels rentamans, escurçar els temps dels polsadors de les dutxes o millorar l’eficiència de les piscines. Ara mateix, els gimnasos tenen tancades un 25 % de les dutxes com a mesura d’estalvi.