La Generalitat de Catalunya permetrà instal·lar dessalinitzadores mòbils a les empreses privades de diferents sectors econòmics com, per exemple, el turístic. L’objectiu és minimitzar els efectes de les restriccions. Hauran de ser instal·lacions finançades amb fons privats i caldrà que demanin permís al govern.

La mesura l’ha anunciada aquest dijous al matí la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera que s’ha fet al Palau de la Generalitat i que ha encapçalat el president, Pere Aragonès. També hi han assistit el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la vicepresidenta, Laura Vilagrà.

Omplir les piscines amb aigua dessalada

Gràcies a aquestes dessaladores privades els hotels podran omplir les piscines però, en canvi, no regar la gespa. Els establiments podran al·legar que requereixen aquest sistema per garantir els llocs de treball o la viabilitat de l’empresa. La mesura podrà beneficiar establiments com hotels o cases rurals.

Plaja ha afirmat que, amb aquesta mesura, el govern persegueix dos objectius: garantir l’aigua de beure per a tothom i l’abastament d’aigua a totes les activitats econòmiques del país. La portaveu ha explicat que en els propers dies es detallaran els requisits per poder fer aquestes instal·lacions, que en molts casos s’hauran d’instal·lar en espais públics. Hauran de complir diversos requeriments com, per exemple, preveure on anirà a parar la salmorra que es generi i complir els controls rutinaris.

La situació de la sequera és crítica

La situació de la sequera, segons Plaja, “lluny de millorar, cada vegada empitjora més”. La portaveu del govern també ha explicat que 12 municipis de l’Alt Empordà que pertanyen al sistema Darnius-Boadella han passat al nivell 2 d’emergència, en què la dotació d’aigua per persona i dia passa de 200 a 180 litres. El govern també ha flexibilitzat les restriccions per als pagesos, després de les mobilitzacions de les darreres setmanes.