alerta neu catalunya març 2024
El Pedraforca, divendres 8 de març al matí. Foto: Refugi de Rebost

Protecció Civil de la Generalitat ha activat divendres al matí l’alerta del pla Neucat segons la previsió de nevades per part del Servei Meteorològic de Catalunya. L’àmbit geogràfic afectat seran els Pirineus i els Prepirineus.

Acumulacions de més de 20 cm per damunt de 1.300 metres

La nevada més intensa i abundant s’activarà dissabte de matinada pel Pirineu occidental i s’estendrà amb celeritat a tota la serralada. La nevada, incrementada i afavorida pel vent del sud i del sud-oest, serà especialment efectiva aquesta vegada al vessant sud de la serralada pirinenca. A la tarda es farà més intermitent i anirà perdent intensitat de forma transitòria, abans d’una darrera reactivació de cara al vespre.

Cota de neu variable

La cota de neu serà força variable i patirà variacions en funció de les valls. De mitjana, durant la nit i la matinada de dissabte, es mourà entre els 800 i els 1.200 metres, tot i que en alguns casos arribarà al fons de les valls. Dissabte al migdia podrà enfilar-se de forma transitòria cap a 1.400 o 1.600 metres per tornar a baixar al vespre cap al fons de les valls.

La nevada anirà clarament de baixa dissabte a darrera hora. Diumenge, però, no acabarà de fer net i no es descarten encara precipitacions febles, en major mesura durant la primera meitat de la jornada.

Gruixos notables

Tot fa preveure que les acumulacions de precipitació previstes, segons la majoria de models meteorològics, superaran els 50 o 60 litres per metre quadrat a la cara sud dels Pirineus. En zones ben exposades al vent del sud i del sud-oest com la Vall Fosca, punts de la Vall de Boí es podrien arribar a assolir els 100 litres per metre quadrat entre divendres i diumenge. També es podrien assolir els 80 litres al Port del Comte i els 60 o 70 al Cadí i a l’entorn del Puigmal. Aquests registres traduïts en neu fan preveure acumulacions de més de 50 cm gairebé arreu.

Gruix de neu acumulada entre divendres, 8 i, dimarts, 12 de març. Font: WRF-Meteoexploration.com

Segons pronostica el Servei Meteorològic de Catalunya, les comarques afectades seran l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Noguera, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, el Solsonès i la Vall d’Aran. Segons les previsions es podran acumular més de 20 cm a cota 1.300 m. Als 900 metres es podran superar els 10 cm. Puntualment, matisen, podrà arribar a nevar a l’entorn dels 600 metres.

Temporal marítim

Un altre element que caldrà tenir present aquest cap de setmana serà el mal estat de la mar. És per aquest motiu que Protecció Civil ha emès una prealerta del pla Procicat pel fort onatge.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que dissabte al matí s’iniciï un episodi d’onades de és de 2,5 metres d’alçària (maregassa) de component sud amb notable mar de fons.

L’episodi afectarà tot el litoral català, especialment la zona compresa entre el Barcelonès i el Gironès. En aquest àmbit s’hi preveuen fortes ratxes de vent de garbí i migjorn.

Es recomana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge i vigilar a les zones portuàries, als espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Convé evitar també fer fotografies o mirar com trenquen les ones per evitar posar-se en perill.

Avís per acumulació de pluja i per intensitat

Protecció Civil demana extremar les precaucions en activitats a l’aire lliure a la zona del Montseny al llarg de dissabte per la previsió que puguin acumular-se més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores. També convé tenir present que la neu podrà afectar les parts més altes del massís en alguns moments.

També s’ha activat un avís d’intensitat de precipitació al litoral i el prelitoral central davant la possibilitat que la pluja caigui amb força (més de 20 litres en 30 minuts).