Piscina Creueta Coll

Encara falten alguns mesos perquè comenci la temporada de calor, però tot apunta que Barcelona viurà un estiu complicat: els mapes meteorològics avisen que serà una temporada més càlida del que és habitual (una tendència que ja s’ha anat repetint els darrers anys) i, ara per ara, sembla que l’estiu 2024 Barcelona es quedarà sense piscines públiques a l’aire lliure. La raó: la sequera més greu que ha patit mai Catalunya.

Les restriccions decretades per l’ACA en l’emergència per sequera prohibeixen l’obertura al públic d’aquelles piscines que no funcionin durant l’any per a la pràctica esportiva federada. Això significa que, si no canvia l’escenari de la sequera, piscines com la del Parc de la Creueta del Coll o la de CEM Parc de la Ciutadella no podran obrir a partir de Sant Joan, que és quan ho feien els anys anteriors. El mateix podria passar amb altres piscines exteriors que només obren a l’estiu com les de Can Dragó, les del CEM Bac de Roda, el de Trinitat Vella o el del Centre Esportiu Municipal de Tennis Vall d’Hebron.

La Generalitat planteja obrir piscines municipals com a refugis climàtics aquest estiu

Què passarà amb les que ara ja funcionen?

Ara bé, hi ha piscines exteriors vinculades a centres esportius municipals que sí que han estat obertes tot l’any perquè acullen pràctica esportiva federada i, per tant, tenen permís de l’ACA per funcionar durant l’emergència per sequera. Un exemple n’és la piscina del Club Atlètic Barceloneta. En aquests casos fonts municipals admeten a betevé que encara és aviat per saber què passarà a l’estiu quan s’acabin les temporades esportives i s’hi deixi de practicar esport federat. En aquest moment, podrien decaure com a excepció, tot i que les mateixes fonts expliquen encara hi ha marge perquè plogui o perquè l’ACA flexibilitzi les restriccions.

Les piscines no seran refugi climàtic

Sigui com sigui, Barcelona no es planteja habilitar cap piscina a l’aire lliure com a refugi climàtic. Justament, aquest dilluns, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha obert la porta perquè els municipis que no tinguin refugis climàtics puguin obrir les piscines municipals com a tal. En el cas de Barcelona, però, l’Ajuntament avisa que pràcticament tots els barris de la ciutat ja tenen espais públics climatitzats (com biblioteques o centres cívics) i per això ara fa marxa enrere i, en la fase d’emergència per sequera, no demanarà poder omplir piscines els mesos de calor.