Floquet de Neu

L’Ajuntament de Barcelona dedicarà un carrer a Floquet de Neu, el goril·la albí que va viure al Zoo entre el 1966 i el 2003. La Comissió de Drets Socials i Cultura ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposta del PP per elevar aquesta petició a la Ponència del Nomenclàtor, l’òrgan que s’encarrega de decidir els noms dels carrers. A més, l’acord aprovat demana buscar una ubicació per a una estàtua de record.

El regidor Víctor Martí (PP) ha defensat la proposta perquè Floquet de Neu va ser “un llegat icònic del Zoo de Barcelona”. El regidor de Cultura, Xavier Marcé, ha admès que el goril·la albí va ser “una figura emblemàtica” de la ciutat i que, tot i que se l’ha homenatjat amb llibres i documentals, “li falta un carrer”.

En el debat a la comissió, Jess González (BComú) ha demanat recordar Floquet de Neu amb “esperit crític” per “no blanquejar la història de la Barcelona colonial”. Des d’ERC, Jordi Castellana també ha apuntat que si el goril·la albí va arribar a Barcelona des de Guinea Equatorial “va ser pel colonialisme”.

“No volem un King Kong electrònic”

Descobert pel primatòleg Jordi Sabater i Pi, a Floquet de Neu fa anys que es busca la manera d’homenatjar-lo. El 2021, un veí de Barcelona, Eduardo Fernández, va presentar una iniciativa després de recollir milers de signatures per fer dedicar una estàtua al goril·la. La proposta va rebre el suport d’una empresa privada amb la intenció de fer una gran instal·lació d’alta tecnologia per replicar Floquet de Neu.

El Consell d’Art Públic (que regula les escultures que es posen al carrer de Barcelona) va rebutjar la proposta perquè no tenia cap criteri per ser una peça d’art públic. Per això, Marcé ha demanat obrir un debat sobre quin tipus d’escultura ha de recordar el goril·la icònic del Zoo i ha advertit que “no volem convertir Floquet de Neu en un King Kong electrònic que es mogui”, en al·lusió a la proposta rebutjada el mandat anterior.