Floquet de Neu

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha admès que “fa molts anys” que Barcelona té pendent fer un homenatge al Floquet de Neu, el goril·la més icònic de la història i que va viure a Barcelona entre el 1966 i el 2003. Martí ho ha dit a la Comissió de Drets Socials del mes de març, on ha assegurat que “s’ha constatat de manera unànime […] que la ciutat ha d’institucionalitzar un record per al Floquet de Neu per la seva importància simbòlica”.

Les paraules del tinent d’alcalde arriben poc després que l’Ajuntament hagi tombat la proposta d’un particular (amb el suport d’una empresa privada) per construir a Barcelona “una gran instal·lació, una mena de rèplica del Floquet d’alta tecnologia”. Martí ha negat que el no municipal a la proposta tingui a veure amb el context de colonialisme a Guinea Equatorial (d’on era el Floquet de Neu), tal com ha denunciat l’impulsor de la iniciativa, sinó que la negativa va ser perquè “no reunia cap criteri per ser una peça d’art públic”.

Ara bé, Jordi Martí sí que ha acceptat que el Consell d’Art Públic (qui regula les escultures que es posen al carrer de Barcelona) va obrir el debat sobre tot allò que envolta el Floquet de Neu, “des del tracte animal fins al seu origen” i, en aquest sentit, el tinent d’alcalde ha avisat que “si veiéssim l’espectacle [del Floquet] amb ulls d’avui, ens semblaria dantesc”.

L’oposició pressiona per un homenatge

En la Comissió de Drets Socials, tots els grups de l’oposició també han insistit al govern de Colau i Collboni perquè Barcelona reti un homenatge al goril·la alví. Gemma Sendra (ERC) ha assegurat que l’animal “pot tenir un paper rellevant a la història de la ciutat, amb una mirada de ciència i de recerca”, mentre que Ferran Mascarell (Junts) ha alertat al govern que “és una de les grans assignatures pendents” de la ciutat.

Paco Sierra (Cs) ha lamentat que el Floquet “no tindrà un reconeixement ni una estàtua perquè era colonialista”, Óscar Ramírez (PP) ha demanat “que no caigui en l’oblit”, i Eva Parera (Valents) ha reblat que “se li ha de retre algun homenatge perquè és un error destinar-lo a l’oblit”.

Imatge del Floquet de Neu el 1966, quan va arribar al Zoo de Barcelona.