Els esforços se centraran a ciutats com Amman i Tunis, que han rebut milers de refugiats iraquians i sirians, on s’estrenarà la cooperació de Barcelona. El consistori finançarà l’ONG que treballen als camps de refugiats i que rescaten persones, com Proactiva Open Arms i Save The Children.
També se seguirà apostant per la cooperació amb llatinoamèrica, amb projectes a l’Havana i Medellín, a més de ciutats de l’Àfrica subsahariana, com Maputo i Dakar. En aquesta darrera, a la capital del Senegal, s’ha treballat amb entitats en defensa del col·lectiu LGTBI, una línia recent d’actuació en la cooperació internacional. En total, s’han subvencionat 109 projectes, pels quals el consistori dedica 10.250.000 euros, el 0,7 % de pressupost municipal.
El govern vol que el global del pressupost de l’Ajuntament es fixi en els criteris de drets humans. La regidora de Relacions Internacionals, Laura Pérez, assegura que “es revisarà el 99,3 % dels pressupost pel que fa l’impacte que pugui tenir en els drets humans”. Ha posat com a exemple la política del govern de no fer contractació pública amb empreses que tenen comptes en paradisos fiscals.
El nou Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global
El nou pla vol posar èmfasi en la justícia econòmica, ambiental i de sexe i la defensa del dret al refugi, al desplaçament i a la migració, i acabar amb les fronteres de nord i sud. El pla, vigent fins al 2021, vol promoure el dret a l’accés i subministrament de serveis públics bàsics com l’aigua i el sanejament, la gestió de residus, el transport públic i mobilitat urbana, l’educació, la salut i l’habitatge. El document es va aprovar en el plenari municipal del 22 de desembre passat amb el suport de tots els grups, excepte del Partit Popular que es va abstenir.