L’Ajuntament de Barcelona destinarà un pressupost de 40 milions d’euros a la neteja i el manteniment de l’espai públic fins al final del mandat municipal actual. Seran més de 3.100 actuacions de millora als carrers, parcs i places de la ciutat que s’emmarquen en el pla anomenat Cuidem Barcelona. Preveu també la creació d’una brigada de manteniment nova que se suma a les 10 ja existents, una per districte. Servirà per reforçar-ne el servei i serà més flexible i d’intervenció ràpida, en menys de 24 hores.

Segurament l’Ajuntament no havia destinat mai tants recursos, tanta tecnologia i tant de personal a tenir cura de l’espai públic
Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica

Segons el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, aquestes accions se sumen al desplegament del nou contracte de neteja de la ciutat que es va posar en marxa el mes de març passat. Ha assegurat que es tracta d’un esforç sense precedents per millorar l’estat i la percepció dels carrers i places de la ciutat i diu que “segurament l’Ajuntament no havia destinat mai tants recursos, tanta tecnologia i tant de personal a tenir cura de l’espai públic”. I és que el regidor ha especificat que el pla es tradueix en una inversió de 335 euros per habitant a l’any a Barcelona, i la convertirà en, ha advertit, “la ciutat de l’estat espanyol que fa més despesa per habitant en neteja i gestió de residus”.

Es plantaran 1.500 arbres i 55.000 plantes i flors

Entre les altres actuacions previstes, destaquen les destinades als espais verds. Es plantaran 1.500 arbres en escocells buits i 55.000 plantes i flors. Una altra de les intervencions destacades és la neteja de les franges forestals a Collserola per prevenir incendis. S’actuarà, a més, en punts com solars o talussos que fins ara no estaven a l’inventari de Parcs i Jardins i on actualment no s’hi feia manteniment.

També s’intervindrà en l’espai urbà. Per exemple, en la renovació del paviment, el mobiliari, l’enllumenat per evitar punts foscos o el clavegueram a la Barceloneta i el Poblenou. Es repintaran, a més, passos de vianants i punts d’urbanisme tàctic com, per exemple, a Sant Antoni o als carrers del Consell de Cent o Rocafort.

La participació ha estat clau segons el consistori

Des del consistori expliquen que aquestes accions de manteniment i neteja s’han planificat amb la participació de la ciutadania a través dels consells de barri. En aquesta línia, posarà a disposició dels veïns una nova eina per poder fer un seguiment exhaustiu de les actuacions a partir del setembre. Es tracta d’un visor que permetrà analitzar i visualitzar ràpidament en un mapa les diferents intervencions en l’espai públic.