Els dies de primavera el plàtan té mala fama a Barcelona. És més conegut per les molèsties que en genera el fruit als ciutadans que no pas per les seves funcions durant tot l’any. Sobretot els dies que bufa vent, que ajuda a disgregar i dispersar els fruits. Doncs bé, segons ha explicat a Europa Press el cap d’Àrea de Gestió de l’Arbrat de Barcelona, Joan Guitart, l’Ajuntament de Barcelona està treballant per reduir-ne la presència a quatre anys vista. Volen que el 2027 el plàtan no superi el 15 % del total d’arbres que hi ha a la ciutat.

Aquesta reducció del nombre de plataners a Barcelona, el consistori l’emmarca en el Pla director de l’arbrat de Barcelona 2017-2037. Segons Guitart, el plàtan és l’única espècie a la ciutat que supera aquest límit i reduir-ne el nombre també passa per augmentar la quantitat d’arbres en general a la ciutat. Per exemple: l’any 2000 hi havia 150.000 arbres a Barcelona i el 2022, 206.000.

Segons també diu Guitart, les diferents obres que hi ha previstes a la ciutat, com la de la unió del tramvia per la Diagonal, contribuiran a substituir els plàtans per lledoners, sòfores, acàcies o tipuanes, com ja ha passat amb altres transformacions urbanístiques a la ciutat, com la construcció del 22@, on en molts carrers “tot eren plàtans”.

El plàtan refresca l’ambient i captura partícules PM10

A Barcelona, els districtes que concentren la major quantitat de plàtans són l’Eixample i Sant Martí i és on diuen que s’està treballant més per reduir-ne la presència. L’explicació que dona Guitart és que en aquestes zones, quan es van començar a urbanitzar sota el pla Cerdà, “només s’hi produïen plàtans”. Ara aquest arbre no és tan òptim com sí que ho era anys enrere degut al canvi climàtic, ja que plou menys, mentre que si plou “l’aigua va netejant tot el pol·len que queda a l’aire i va marxant”, explica Guitart.

Això sí, el plataner té funcions positives durant tot l’any: captura el diòxid de carboni i allibera oxigen, refresca l’ambient, mitiga la temperatura dels carrers i captura partícules de contaminació PM10.