Barcelona en Comú ha presentat a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, un full de ruta amb 50 propostes concretes per negociar un govern progressista a l’Ajuntament. D’entre les prioritats que ha fixat el grup d’Ada Colau destaquen fer més eixos verds com el de Consell de Cent i noves superilles, garantir la permanència de la reserva del 30 % d’habitatge protegit o no fer les noves terminals de creuers projectades al port.

No parlaria de línies vermelles sinó de prioritats que demana la ciutadania. Per deixar de ser un govern provisional i passar a ser un govern estable”
Janet Sanz, portaveu adjunta de BComú

En el document que Colau ha fet arribar a Collboni en una reunió aquest dilluns, els comuns també reclamen acabar les obres del tramvia fins Francesc Macià o fer 50 quilòmetres més de carril bici a Barcelona, fent menció especial a la voluntat de mantenir el polèmic carril bici de la via Augusta. En educació, a més, reivindiquen crear 800 places noves a les escoles bressol municipals i continuar amb el programa Protegim les Escoles.

Els comuns dibuixen un pressupost propi

Els d’Ada Colau han presentat una proposta pròpia de pressupost per assegurar que els comptes els surten i que podrien tirar endavant tot el que proposen fer a Barcelona. Per al 2024, han projectat un pressupost que creix per sobre dels 3.900 M € preveient recaptar més amb l’IBI, l’impost turístic o les aportacions de l’Estat. Amb tot això, preveuen augmentar la despesa corrent i les inversions.

Es comença a debatre un govern de coalició d’esquerres amb un document com el que hem posat sobre la taula. No ens el posen [el PSC], el posem nosaltres”
Jordi Martí, portaveu del Grup Municipal de BComú

L’acord progressista, encallat?

Cinc mesos després de les eleccions, els comuns segueixen pressionant Jaume Collboni per arribar a un acord de govern progressista. “Malauradament”, ha dit Janet Sanz, “no avança aquesta proposta”.

Aquest dilluns, Jaume Collboni s’ha reunit amb la líder dels comuns, Ada Colau, en el marc de la ronda de converses que està mantenint l’alcalde amb els líders municipals. L’exalcaldessa ha deixat clar en més d’una ocasió que els comuns volen negociar alhora el pressupost i un acord de govern. Tot i això, el PSC ha afirmat que la prioritat d’aquest trimestre són només els comptes i deixen per a més endavant una ampliació eventual del govern municipal.