La ministra de Defensa María Dolores de Cospedal ha ordenat que les banderes dels quarters i edificis militars onegin a mig pal aquesta Setmana Santa en senyal de dol per la mort de Crist, que es commemora el Divendres Sant. És una pràctica que fonts del ministeri qualifiquen de tradició i que s’ha anat fent els últims anys. El fet, però, és que contradiu el decret que determina que només en casos de dol es pot abaixar la bandera. A les delegacions territorials de defensa, com el Palau de la Capitania de Barcelona, també oneja la bandera a mig pal.

Les veus contràries argumenten que es posa en dubte l’aconfessionalitat de l’Estat espanyol, que recull la Constitució Espanyola. Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia, afegeix que barrejar conceptes és senyal de “baixa qualitat democràtica“. N’ha parlat, al programa ‘Notícia oberta’, d’aquest dissabte, que precisament aborda la qüestió de les creences i la gestió pública.

Segons dades de l’organització Europa Laica, l’església catòlica rep d’Espanya 11.000 milions d’euros anuals. El catolicisme és la religió que predomina a l’estat espanyol i un 66,9 % dels espanyols es defineix com a catòlic, segons dades del CIS de febrer del 2018. Un 26,3 % dels espanyols es defineix com a ateu o no creient. En dotze anys, el nombre de catòlics ha baixat un 10,4 % i, en el mateix període, els ateus han augmentat en un 6,9 %.

El Síndic de Greuges demana al Ministeri de Defensa que deixi de fer onejar les banderes a mig pal

El Síndic considera que l’actuació del Ministeri de Defensa és contrària a la Constitució espanyola. En un comunicat, afirma que aquesta pràctica suposa una al·legoria del ritual que el cristianisme celebra en aquestes dates, amb la qual cosa posa en dubte el laïcisme de les forces armades i entra en contradicció amb el caràcter aconfessional de l’estat.

Per aquest motiu, Rafael de Ribó, s’ha adreçat al delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per demanar-li que intervingui en aquest cas davant del Ministeri de Defensa. També ha traslladat les seves consideracions al Defensor del Poble, per si considera oportú afegir-les a l’actuació que està portant a terme, segons han informat alguns mitjans de comunicació.