Les calaveres mexicanes de la darrera pel·lícula d’animació de Disney,

 ‘Coco’; les figures de ‘La guerra de les galàxies’, que ja són un clàssic a cada estrena d’un capítol de la mítica saga de George Lucas; però també els personatges de les sèries d’animació, com ara els remenuts superherois PJ Masks o els que repeteixen un any més, com Lady Bug o la Patrulla Canina, són els clars inquilins de les mones d’aquest any. També es detecta una tendència, cada cop més generalitzada, a personalitzar les mones. Gràcies a la tècnica del “xocotransfer”, que amb tintes alimentàries permet imprimir la imatge que es vulgui a la mona, es pot sorprendre els fillols amb una mona diferent.

Però, a banda dels personatges mediàtics, les mones també reflecteixen la situació política que es viu a Catalunya. És el cas de la Pastisseria Pallarès i la Pastisseria Bareche, que aquesta Pasqua han elaborat mones amb tocs reivindicatius.

La mestra xocolatera Susanna Bareche explica que és el primer any que elaboren una mona “per qüestions polítiques”. En el seu cas han optat per crear una figura de xocolata al·legòrica, en què la població, representada amb les figures dels pollets, ocupa el castell, un espai que simbolitza el poder, i el Govern espanyol s’ofereix a dialogar amb els polítics catalans.

El pastisser artesà Jordi Pallarès detalla que enguany han elaborat algunes peces per encàrrec, com un ou de xocolata amb la paraula “llibertat”. També han incorporat figures del Piuet, el famós personatge de la productora de cinema Warner Bros que decorava un dels vaixells de la policia espanyola que va amarrar al Port de Barcelona en el dispositiu de l’1-O.

Les mones artesanes, una feina de tres hores

El Gremi de Pastisseria de Barcelona explica que per fer una mona artesana es necessiten unes tres hores, entre crear-ne els motlles, tallar els patrons per formar les figures, treballar les peces, unir-les i, finalment, pintar-les i decorar-les. El gremi recorda que les mones es fan amb cacau de qualitat, sense additius, ni oli de palma, ni greixos trans o colorants azoics, presents en algunes mones industrials. Els preus d’aquestes mones artesanes oscil·len entre els 20 euros i els 100, depenent de la complexitat de la figura de xocolata. Enguany els professionals de les pastisseries esperen vendre’n unes 700.000 a la província de Barcelona i unes 300.000 a la ciutat. 

És temps de bunyols

Els dolços típics que aquests dies de Pasqua conviuen amb les mones són els bunyols de quaresma. Segons la tradició, els pastissers els han de preparar i vendre els set dimecres i els set divendres de quaresma. Així es comença el Dimecres de Cendra i s’acaba el Divendres Sant. Però l’alta demanda de bunyols ha fet canviar aquests hàbits. Els bunyols poden ser de vent, farcits o no, o de l’Empordà, més consistents. El preu mitjà de la ració de bunyols artesans se situa entre els dos i els tres euros.

I la guanyadora del concurs de mones…

Al Museu de la Xocolata de Barcelona es troben exposades tot un seguit de mones que participen en el XVIII Concurs Internacional de Figures de Xocolata. La guanyadora ha estat ‘Una història de cine’, de l’estudiant de tercer curs de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona Saray Ruiz. Del 24 de març al 2 d’abril, el Museu de la Xocolata organitza tallers infantils perquè els més petits aprenguin a fer la seva mona.