En l’aprovació inicial en comissió, tots els grups hi van votar a favor excepte la CUP, que ho va fer en contra, i l’abstenció del regidor Gerard Ardanuy. El text treu rigidesa a l’obligació de deixar lliure el 50 % de la vorera, tot i que caldrà respectar 1,80 metres entre la façana i la terrassa. Amb la modificació s’anul·len les ordenacions singulars i es creen les zones d’excel·lència, amb acord entre l’Ajuntament i restauradors.

En l’àmbit urbanístic, el ple també ha de donar llum verda definitiva als canvis en l’ordenança municipal d’obres, que inclourà l’obligació dels propietaris a mantenir els llogaters quan facin rehabilitacions importants als pisos si volen una llicència d’obres. A més, hauran de presentar un pla de reallotjament quan les obres obliguin els inquilins a marxar temporalment de l’immoble.

L’Agenda Barcelona, a debat

El ple arrencarà a les 9 h amb una sessió extraordinària convocada pel govern municipal per aprovar una llista de peticions als nous governs català i espanyol. L’equip de Colau va elaborar una primera llista que s’ha volgut negociar amb els grups de l’oposició. Durant aquesta setmana, però, els partits han expressat crítiques i reserves a les demandes de Colau. La votació de les peticions al govern català i a l’espanyol es farà per separat.

El PSC reobre el debat de la prostitució

En la part d’impuls i control, el PSC porta a debat l’impuls a una nova ordenança contra la prostitució que penalitzi els clients. L’anunci, que ja va ser rebatut pel govern Colau, ha generat malestar entre algunes associacions, que aquest dijous s’han manifestat en contra la proposta socialista a la plaça de Sant Jaume.

El PDeCAT buscarà l’aval del ple per prorrogar la concessió que l’Estat va fer a l’Ajuntament de tot el front marítim, i que acaba l’any que ve. Ciutadans vol mesures contra els atacs a interessos turístics de la ciutat i el PP reclama revisar el Pla de seguretat ciutadana. Per la seva banda, ERC demanarà al govern un balanç del pla de xoc a Ciutat Vella que es va aprovar el mes passat, i la CUP plantejarà al ple municipalitzar els albergs per destinar-los a reallotjar persones desnonades.

Crisi a ERC: Puigcorbé, regidor no adscrit

A la part final del ple hi haurà el comiat de María José Lecha, que deixa de ser regidora de la CUP. En la sessió també havia de renunciar Joan Josep Puigcorbé, però finalment continuarà com a regidor no adscrit després de la ruptura amb ERC per un informe de la Diputació que recull un suposat maltractament a treballadors. Puigcorbé ja seurà en aquest ple allunyat dels seus excompanys d’ERC. 

Sense declaració contra  el “top manta”

En el ple no hi haurà, finalment, cap declaració institucional contra la venda a la manta. L’alcaldessa va anunciar la setmana passada la intenció de portar-ne una amb els acords a què es va comprometre en una reunió amb la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, però BComú ha decidit retirar-la. L’altra declaració que cinc grups de l’oposició (tots menys la CUP) van signar al costat de la plataforma, tampoc no prosperarà. ERC se n’ha desmarcat perquè consideren que el text només se centra en mesures punitives i no socials.