La consulta va ser una de les propostes estrella que Unitat per Barcelona va incloure al PAM per votar-hi a favor, i Jordi Portabella no hi vol renunciar. Confia en la paraula de l'alcalde per abordar una reforma consensuada de les tres places i que els ciutadans hi diguin la seva aquest mandat. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Ens sembla necessari que es plantegi un projecte que després es pugui votar. I ara estem a la fase d'elaboració i estem convençuts que el govern complirà la seva paraula. -En aquest mandat? En aquest mandat". En ple episodi de contaminació excessiva, el líder republicà va llançar aquesta solució. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Limitar l'ús del vehicle en els moments de contaminació atmosfèrica". Sobretot, va matisar, els vehicles de gasoil. Portabella manté la incògnita de si repetirà com a candidat. Ho decidirà, diu, el maig de l'any que ve, en funció, això sí, de com avanci la política catalana. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Hi ha tot un seguit de coses transcendents i encara no definides que fan que jo no aspiri ni a ser conseller ni a ser de nou cap de llista, sinó que aspiro a ser útil a la societat catalana". El que sí que té clar és que vol que la paraula "independència" s'inclogui a la pregunta de la consulta sobiranista.

En una entrevista a ‘Les notícies de les 10’, el líder republicà ha confirmat que s’està treballant per fer aquesta consulta durant aquest mandat, tal com s’hi va comprometre l’alcalde, Xavier Trias, en la negociació del PAM amb Portabella. “La part central de Barcelona s’ha de remodelar de forma consensuada. Creiem necessari presentar un projecte i que es pugui votar”, ha dit Portabella, que ha explicat que s’està en el procés de fer el projecte per poder preguntar a la ciutadania abans de les eleccions de 2015. “Estem convençuts que el govern complirà la paraula”, ha sentenciat.

El líder de la coalició independentista ha valorat també l’episodi de contaminació atmosfèrica que afecta aquests dies bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona. Jordi Portabella s’ha mostrat partidari de regular l’ús del vehicle privat a la ciutat en situacions de contaminació com l’actual, sobretot els de gasoil, perquè generen més òxid de nitrogen.

Jordi Portabella ha defensat una vegada més el suport d’Unitat per Barcelona al pressupost municipal per a 2014 perquè creu que és un error que els interessos partidistes bloquegin una ciutat sotmesa a la crisi. El líder republicà no llegeix l’acord com una extrapolació de l’entesa CiU-ERC al Parlament, però recorda que també a la cambra catalana PSC, PP i Iniciativa hi van votar en contra, com a l’Ajuntament. “Si vam votar a favor del pressupost és perquè creiem que és millor que n’hi hagi que no pas que no n’hi hagi”, ha dit.

Sobre el deute de 150 milions que la Generalitat ha contret amb l’Ajuntament, Portabella té clar que cal reclamar el pagament al més aviat possible d’aquests diners. Lamenta, però, que la comissió de seguiment per avaluar aquest deute s’oblidi, diu Portabella, dels incompliments econòmics de l’Estat amb Barcelona i que “superen amb escreix” els 700 milions. “Nosaltres el que reivindiquem no són només els 150 o els 700, sinó el conjunt”.

El seu futur polític, el maig de 2014

Portabella no ha revelat si repetirà com a candidat d’Esquerra a les eleccions de 2015, “dependrà de si m’hi presento i si els meus companys em voten”, ha matisat, però ha anunciat que ho decidirà el maig de l’any que ve, un any abans de les municipals. Tampoc no ha confirmat si una possible conselleria en un hipotètic govern d’ERC amb CiU a la Generalitat l’apartaria de la política municipal. “Hi ha moltes coses transcendents per resoldre -pregunta i data per a la consulta- que fan que jo ara no aspiri a ser conseller o cap de llista. Aspiro a ser útil a la societat”, ha valorat.