L’objectiu prioritari del pla que ha presentat Raimond Blasi, regidor de Comerç, Consum i Mercats, és invertir per dinamitzar i promocionar el comerç, i estimular així l’atracció de clients. El full de ruta s’ha redactat a través de la participació del Fòrum Ciutat i Comerç, que reuneix representants de tot el sector comercial de Barcelona, així com experts i grups polítics. Segons una nota enviada als mitjans de comunicació, en el pla es concreten 43 mesures i 182 actuacions que es desenvoluparan en els propers tres anys. Tot i que es defineixen els objectius del pla (millorar la sostenibilitat i competitivitat dels establiments, vertebrar el territori i actuar com a element cohesionador), no es donen detalls de les actuacions que es portaran a terme.

Raimond Blasi, regidor de Comerç, Consum i Mercats, ha destacat la oportunitat de la presentació del pla: “En aquests moments, cal una resposta a la situació de crisi que viu el comerç. El pla no és una solució a la crisi, és un grup d’eines i un instrument per a donar suport i impuls al sector del comerç”. Segons dades de l’informe, el comerç és la principal activitat generadora de llocs de treball de la ciutat, el 15% del total, i de riquesa, un 15% del PIB de la ciutat. El regidor ha dit que “cal valoritzar-ne la contribució social, urbana i territorial, de forma complementària a la vessant econòmica. El comerciant es mereix un reconeixement social a la gran tasca que fa”.

La regidora del PSC Sara Jaurrieta ha lamentat que el pla es presenti com a mesura de govern i que, per tant, no es pugui votar, i ha considerat que el pla prioritza el comerç del centre i no potencia la resta d’eixos de la ciutat. Per Xavier Mulleras, regidor del PP, a banda del pla és necessari saber  “les conseqüències que pot tenir per al comerç local l’obertura d’un complex d’estocs a Viladecans o el macrocomplex BCN World”. La regidora d’ICV-EUiA Isabel Ribas ha explicat que els ecosocialistes discrepen del paper que s’atorga al comerç en la revisió del pla d’usos i el president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, ha insistit que cal actuar en els 10 districtes i continuar amb el model de comerç descentralitzat que caracteritza la ciutat.