Ni conferència, ni debat. El format escollit per fer balanç d'aquesta primera part del mandat ha estat una entrevista entre l'alcalde i la periodista Patrícia Gabancho. Sense discurs a la mà, Xavier Trias s'ha sotmès a un interrogatori que ha arrencat amb la polèmica més recent: la samarreta del Barça a Colom. L'alcalde ha reconegut que no esperava aquesta reacció, que no s'ha fet per ofendre ningú i que la marca esportiva que hi ha darrere la campanya és qui n'ha tret més rendiment. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "La veritat és que no hagi sigut una bona idea per ells, ha estat la millor idea de la seva vida." Trias ha dit que vol que el seu llegat sigui que la gent visqui millor. Però l'empremta quedarà també en projectes urbanístics com el de Glòries. L'alcalde ha remarcat que hi vol un parc i ja s'hi veu, fins i tot, celebrant-hi el cap d'any. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "I jo fins i tot somio, perquè jo tanco els ulls i penso: el cap d'any allà amb la Torre il·luminada, un parc i la gent disfrutant amb el parc." Amb 14 regidors, l'alcalde ha admès dificultats i que la minoria no li ha permès canviar Barcelona a la velocitat que voldria. Malgrat que l'oposició li va tombar el projecte estrella del barri del port, Trias manté que cal visió de futur. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "I això passarà. Vostè em pot fer la traveta i que això no s'aprovi ara. Vigili que no m'ho proposi vostè quan mani d'aquí a 20 anys." En ple debat sobiranista, Gabancho ha insistit a l'alcalde quan se sumarà Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència. Trias ho ha respost amb un advertiment a l'impulsor de la idea: Jordi Portabella. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Suma, i quan vegis que guanyem, votem. I jo votaré a favor. I tota la nostra gent votarà a favor." I enmig d'aquesta conversa, una confirmació: l'alcalde s'ha compromès a tornar l'any que vé aquí per explicar, ha dit, com es guanyaran les eleccions de 2015. Xavier Trias ha explicat que no ha passat vuit anys a l'oposició per acabar governant-ne només quatre. Us ho ha explicat des de l'IDEC de la Pompeu Fabra, Marc Garcia.

Xavier Trias es troba a l’equador del mandat. En una conferència organitzada per la Fundació Fòrum Barcelona, l’alcalde ha fet balanç d’aquests dos anys al capdavant del govern municipal i ha assegurat que desitja ser alcalde almenys un mandat més. “Jo no he estat vuit anys a l’oposició per estar quatre anys i anar-me’n a casa”, ha dit.

Trias ha apuntat els reptes de la ciutat per a la segona meitat de la legislatura. La reforma de la plaça de les Glòries n’és el principal en matèria d’urbanisme. L’alcalde ha apostat clarament per convertir el nucli de la plaça en un parc, un cop enderrocat l’anell viari. Trias ha explicat que la transformació també suposarà la construcció d’un túnel per on es redireccionarà el trànsit.

La sortida de la crisi continua sent la principal preocupació en termes econòmics. Xavier Trias ha reiterat que la creació d’ocupació i la captació d’inversions són els objectius del govern municipal. En aquest sentit, l’alcalde ha reiterat que la clau és centrar esforços en el mercat de la telefonia mòbil i les ciutats intel·ligents.

Per fer front als desnonaments, Trias proposa crear un parc d’habitatges de lloguer social. L’alcalde ha posat d’exemple els pisos de Regesa.

L’alcalde ha hagut de respondre sobre l’entrada de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència. Xavier Trias considera que la votació s’ha de fer quan la victòria estigui assegurada perquè si no, “seria lamentable”. Això sí, ha avançat que quan tingui prou suport, ell mateix votarà a favor de l’ingrés de la ciutat a l’associació.