Quatre mesos després d'intentar aprovar un pressupost, el govern hi ha tornat, ara amb més èxit. D'aquell intent fallit s'ha passat a una modificació de crèdit que pel primer tinent d'alcalde és, de facto, com un nou pressupost. Una proposta solvent, diu el govern, amb el suport d'Esquerra i el PSC, que hi han fet aportacions. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Aquest primer esforç és satisfactori, nosaltres hi donem, convençuts, el nostre vot favorable." MONTSERRAT BALLARÍN, regidora del PSC "Per nosaltres l'opció correcta és posar els diners aquests al servei de la reactivació econòmica, de l'ocupació i de les desigualtats." Amb un discurs molt crític, la CUP hi ha votat a favor, però ha reclamat canvis al govern. JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Teniu dues setmanes per introduir canvis i propostes que signifiquin un trencament amb la lògica pressupostària que hem estat patint els veïns i les veïnes." CiU, C's i PP hi han votat en contra i han criticat que amb la modificació de crèdit s'ha esquivat la participació ciutadana i es fan perillar les finances municipals. SÒNIA RECASENS, regidora de CiU "No compartim la política pressupostària i financera, vostès porten les finances al límit. És pa per avui i gana per demà." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Ens preocupa en primer lloc que aquesta modificació posi en risc la liquiditat de l'Ajuntament. Això pot afectar necessàriament els pagaments als quals ha de fer front." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Diu que aquí 'de facto' hi ha uns nous pressupostos i no hi ha cap tipus de participació ciutadana. Se l'han estalviat." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Entenc que no sigui el pressupost de la dreta. Això ho entenc perfectament, és totalment legítim que sigui efectivament així. Una modificació pressupostària no posa en perill la tresoreria municipal." Com a curiositat, el líder socialista, Jaume Collboni, ha seguit el debat des de la segona fila. De fet, de com avancin les negociacions pressupostàries en depèn també l'èxit d'un pacte perquè el PSC entri al govern.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha encetat el debat a la Comissió d’Economia d’aquest dimarts reconeixent que la modificació pressupostària és “‘de facto’ un nou pressupost”. El govern municipal ha optat per aquest recurs per adaptar els comptes prorrogats actuals, després que l’equip d’Ada Colau no aconseguís prou suports el mes de novembre per tirar endavant la proposta pressupostària. Pisarello ha defensat que la proposta que han posat sobre la taula és “distributiva i solvent” i ha assegurat que el pagament a 30 dies als proveïdors està garantit.

El Grup Municipal d’ERC ha avançat aquest matí el seu suport a la modificació valorant que es garantirà una partida per fer arribar el metro a les Marines. Alfred Bosch ha defensat que “només per això ja veiem amb bons ulls aquesta primera votació sobre els comptes de l’Ajuntament”.

També hi ha votat a favor el PSC. La regidora Montserrat Ballarín ha destacat que “els barris han tornat al mapa d’inversions de Barcelona després de quatre anys”. Això sí, ja ha anticipat que els socialistes presentaran al·legacions a la modificació per introduir partides pressupostàries i que, en funció de si prosperen o no, determinaran el seu vot final.

Amb més reserves, la CUP hi ha donat suport. El regidor Josep Garganté ha lamentat que en la proposta del govern no veuen “una aposta per revertir el model de ciutat dels últims 36 anys”. Tot i això, els ha llançat un guant: “Sabeu on trobar-nos, a baix a l’esquerra”.

Des del Grup Municipal de CiU, Sònia Recasens ha retret al govern municipal haver triat el “camí més curt però menys transparent i més tortuós”. Recasens també ha criticat que s’hagi de recórrer als diners de la caixa de l’Ajuntament, “s’està liquidiant el romanent de tresoreria”.

Ciutadans ha carregat contra la modificació pressupostària i ha deixat clar que no hi confien. Carina Mejías ha titllat aquesta solució de “pedaços pressupostaris” i ha criticat que la proposta del govern són “uns pressupostos ideològics”.

Xavier Mulleras (PP) ha fet recompte de com es distribuirà l’ampliació del pressupost i ha lamentat que només 1,8 milions d’euros es destinaran a despesa social. Per això, considera que la modificació és “una cortina de fum per seguir governant a cop de titular”.