És el llibre de la polèmica. A 'Ada, la rebel·lió democràtica', el periodista Joan Serra relata els mesos previs de Colau abans d'arribar a l'alcaldia i els primers passos en el càrrec. En un dels capítols, Colau és especialment crítica amb la CUP de Barcelona, de qui diu que si té tres regidors a l'Ajuntament és gràcies exclusivament a David Fernàndez i que és ell qui en té la responsabilitat. Colau explica que el dia de les eleccions va rebre trucades i missatges d'altres rivals polítics però que ningú de la CUP no li va dir res. Inici tens d'una legislatura que en què l'alcaldessa qualifica de maltractament cap a ella el tracte que rep de la CUP. Molesta per alguns missatges dins i fora de l'Ajuntament, en el llibre afirma també que són tres regidors que només munten el número. La CUP no n'havia llegit encara avui el contingut, però sí que van ser alertats per l'alcaldessa, a través d'un correu, que al llibre hi havia declaracions crítiques amb ells que potser avui no faria. En tot cas, els regidors han demanat a Colau que si és així, rectifiqui. MARÍA JOSÉ LECHA, presidenta del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona "Si realment hi ha alguna declaració que a ella en aquests moments no li satisfà perquè no li correspon al que ella valora a dia d'avui, suposo que és ella la que farà declaracions aclarint quina és la seva posició a dia d'avui." En el llibre, Colau també carrega contra Pablo Iglesias i el seu estil, amb el qual diu que no connecta. També en retreu l'arrogància en la manera d'expressar-se. Unes declaracions que ella mateixa ja ha matisat avui amb dos tuits. En un diu que Podem és la millor notícia política de les últimes dècades i el millor aliat del canvi. En l'altre, cita Iglesias i Íñigo Errejón, a qui qualifica de companys valents amb qui encara ha de conquerir moltes alegries, malgrat que a algú li pesi.

“Són tres regidors que només fan el número. El seu és un moralisme pseudorevolucionari, que no canvia res”, afirma Colau sobre els representants de la CUP al consistori. Aquesta és només una de les frases crítiques amb la formació independentista que recull el periodista del diari ‘Ara’ Joan Serra Carné en el volum ‘Ada, la rebel·lió democràtica’ (Ara Llibres), un text que narra el primer any de Colau al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona.

En el capítol titulat ‘La CUP de Barcelona, una decepció’, l’alcaldessa atribueix l’èxit de la CUP a Barcelona a “David Fernàndez, únicament i exclusivament”, i qualifica el tracte que rep de la formació de “maltractament”. En un dels passatges del llibre explica que, el dia de les eleccions, “en Xavier Trias em va trucar abans que acabés l’escrutini, en Jaume Collboni i l’Alfred Bosch em van enviar missatges felicitant-me ràpidament. Però ningú de la CUP no va dir res”.

Tot i que Colau ja havia advertit els regidors cupaires de la publicació del llibre, la líder de la formació a Barcelona, María José Lecha, ha demanat a Colau que, si cal, aclareixi quina és la posició que té actualment envers els representants de la CUP.

A banda de la política municipal, el llibre també fa referències a Podem. Colau afirma que “hi ha un cert estil d’en Pablo amb el qual no connectem”, que qualifica “d’arrogància, en la forma d’expressar-se”. En aquest cas l’alcaldessa ha reaccionat ràpid i a primera hora del matí ja havia puntualitzat les afirmacions en dos tuits que elogiaven la política de Podem i la tasca de Pablo Iglesias i Íñigo Errejón.

La CUP respon
La formació independentista ha contestat a les crítiques d’Ada Colau en una nota en què demana a l’alcaldessa que no “utilitzi la CUP com a excusa per justificar” les seves contradiccions. El comunicat indica que els regidors cupaires “som el que érem abans d’arribar a l’Ajuntament” i assenyala que “els que han canviat són els que aposten per reeditar el tripartit, pactant l’entrada al govern del PSC, responsable del model Marca Barcelona”.

La formació considera un “menyspreu” a les assemblees locals i a l’esquerra independentista el fet d’atribuir el mèrit de la victòria de la CUP a Barcelona a David Fernàndez. I assenyala que l’ideari de la CUP, “a diferència d’altres”, està “molt allunyat dels personalismes i dels lideratges individuals”.