LAIA ORTIZ tinenta d'alcalde de Drets Socials "Si hi ha una situació crua de fred i que requereix mesures excepcionals, les activarem. Nosaltres tenim també lliteres i llits de campanya perquè en situacions d'emergència puguem respondre. Una de les missions que teníem ahir era també que a tota aquella gent que ahir no feia el pas de venir, donar-li la targeta amb l'adreça i el telèfon perquè sabessin que avui s'hi poden adreçar. Per l'experiència que tenim d'altres vegades, normalment això va incrementant. A mesura que es veu que baixen les temperatures les persones vénen. Hi han casos que sí que estan en una situació més complicada de salut i avui farem un segon intent i també un seguiment aquesta setmana."

En la primera nit de l’operació Fred 30 persones s’han desplaçat amb nou vehicles per tota la ciutat per informar les persones sense llar dels serveis d’allotjament que els ofereix l’Ajuntament de Barcelona. El consistori preveu “continuar reforçant els missatges” la nit d’aquest dimarts, tot i que amb equips més reduïts. Segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, durant la primera jornada la feina ha estat “molt exhaustiva” i els equips “han arribat a tothom.”

Per Laia Ortiz, un dels objectius de la primera nit va ser “donar targetes amb l’adreça i el telèfon del CUESB a les persones que no van fer el pas de venir perquè sàpiguen on han d’anar si volen adreçar-s’hi més tard”. De les 66 persones que han entrat al Centre d’Urgències i Emergències Socials, 34 hi han arribat gràcies al contacte directe dels equips i la idea del consistori és “que continuïn allotjades” almenys fins dijous, quan ja es preveu que es comencin a recuperar les temperatures.

“Avui tornarem a visitar les persones que estan més delicades de salut”, ha dit Ortiz, “per fer-los seguiment i tornar-los a oferir un allotjament, sopar i higiene”. El govern municipal calcula que a l’hivern hi ha entre 600 i 900 persones que dormen al carrer a la ciutat. Són menys que a l’estiu perquè algunes escullen altres ciutats quan el fred arriba a Barcelona.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials ha explicat que “tots els torns del CUESB estan centrats aquests dies únicament en l’operació Fred” i ho fan “en contacte permanent” amb la trentena d’entitats amb qui col·laboren habitualment, com són Arrels Fundació o l’Hospital Sant Joan de Déu. L’Ajuntament preveu revisar el dispositiu en funció de la informació que proporciona Protecció Civil i també de l’evolució de les temperatures, tot i que preveuen mantenir-lo activat “almenys fins dijous”.

Laia Ortiz també ha explicat que si arriba a la ciutat “una situació crua de fred” que requereixi mesures excepcionals, l’Ajuntament podria donar-hi resposta amb “lliteres i llits de campanya” per no haver de deixar cap persona dormint al carrer.