ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC “Tal com estan les coses, ara nosaltres si es votés ara, votaríem que no al PEUAT. Per tant, insistim i encoratgem el govern de Colau per a que es prengui seriosament les nostres propostes. Ada Colau va dir que seria l'alcaldessa de les consultes, és el moment ideal, l'ocasió perfecta per consultar la gent, si creuen que en el cas d'aquests tres hotels polèmics, el projecte s'ha d'aturar."

Els gestos d’acostament del consistori cap als republicans, com l’anunci recent de la incorporació de la Vila Olímpica dins la zona on no es podran obrir més places hoteleres, no acaben de donar fruits. ERC s’ha enrocat en una de les condicions, la de celebrar consultes sobre el futur de tres projectes d’allotjaments turístics a la ciutat: els hotels que es projecten al Rec Comtal i a Drassanes; i l’alberg juvenil de la Vila Olímpica.

El líder municipal dels republicans ho ha deixat clar: “Mentre no s’accepti aquesta condició, no podem aprovar el PEUAT”.

Donar la veu a la ciutadania

En resposta als arguments del govern municipal —que qualifiquen d’inexecutables les consultes pel seu “alt cost”—, el republicà ha sentenciat que “si diuen que és molt car, és que es pot fer”. Com exemple, ha citat una consulta similar que es va fer a Premià de Mar l’any 2014, o la consulta sobre la remunicipalització de l’aigua que es va fer a la ciutat alemanya de Berlín.

Bosch s’ha dirigit a Ada Colau a qui li ha retret que “va dir que seria l’alcaldessa de les consultes”, i ha recalcat que “nosaltres li donem l’oportunitat de ser-ho”.

Aquesta negativa allunya la possibilitat d’aprovar el pla a la Comissió d’Urbanisme de la setmana vinent. Malgrat tot, el líder republicà també s’ha mostrat obert a negociar, tot i que també ha remarcat que  “fins ara ha faltat el diàleg”.

L’altra condició

Pel que fa a l’altra petició d’ERC per al PEUAT, un pla de xoc contra els pisos turístics que inclogui un centenar d’inspectors,  Bosch ha assenyat que el consistori no ha concretat ni el calendari ni els recursos. “Volem una resposta clara per part del govern”, perquè segons Bosch els pisos turístics il·legals són els responsables de la saturació a la ciutat.

La resta de grups mantenen posicions

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha lamentat que el govern “s’ha tirat als braços d’ERC i la CUP” i ha dit que les noves restriccions fan que el PEUAT estigui lluny de ser “un pla equilibrat i flexible”. Convergència ha demanat acords clars entre govern i oposició i el PP apunta que aquestes modificacions “no resoldran el problema dels habitatges turístics”. La resta de grups municipals es reafirmen, doncs, en la posició que ja havien anunciat.