La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que a la zona de creixement contingut (zona 3) s’anul·larà la restricció de nous hotels en carrers de menys de vuit metres, que quedarà fixada en carrers d’entre sis i vuit metres per a hotels amb un màxim de 50 places. Pel que fa a la zona 2 (congelació) i també a la 3, el radi de separació entre un hotel nou i un d’existent per permetre una nova obertura serà d’entre 100 i 150 metres i tindrà en compte les places i no només la ubicació.

Sanz també ha detallat què passarà amb els hotels de la zona de decreixement (zona 1), que alguns grups havien alertat que quedaven en situació de disconformitat urbanística i que, per tant, no podrien fer reformes. La tinenta d’alcalde ha dit que sí que en podran fer excepte “grans rehabilitacions” que comportin l’enderroc de més del 70 % de l’estructura de l’edifici.

Pel que fa als pisos turístics legals, a diferència del veto total que hi havia en el text inicial, el govern s’ha obert a permetre’n l’obertura de nous a la zona 3 fins a un màxim de 400, sempre que s’hagin donat de baixa —prèviament— places turístiques a les zones 1 i 2. Els pisos, a més, únicament es podran obrir en edificis sencers que abans no tinguessin ús residencial. Ara bé, tot està condicionat al fet que la Generalitat traspassi a l’Ajuntament la competència per atorgar llicències.

Sanz es mostra confiada en un acord

Totes aquestes concessions volen apropar el PEUAT a CiU, C’s i ERC, que havien presentat al·legacions en aquest sentit. “La ciutat no es pot permetre no tenir una regulació”, ha sentenciat Sanz, que veu possible un acord i que creu que “és incomprensible” que aquests grups no estiguin d’acord amb el nou redactat del PEUAT. La tinenta d’alcalde ha reiterat un cop més que les consultes sobre projectes hotelers amb llicència que demana ERC és “il·legal” i que estan disposats a parlar “cas per cas” de quins mecanismes de participació es poden fer.

Des de la CUP, María José Lecha ha posat en qüestió la condició d’ERC. “No estava en les al·legacions i ho han presentat en el temps de descompte, ho veiem estrany”, ha dit. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, -abans de les novetats presentades per Sanz-, ha dit que se senten “més allunyats” del govern per l’ampliació de la zona 1 i que no se senten “coaccionats” pel calendari. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha acusat el govern d’improvisar en les negociacions. “No han fet el més difícil, tenir un bon pla”, ha dit.