Fa tot just un any en aquest mateix escenari l'alcaldessa va presentar el Pla de barris, amb incidència en l'eix Besòs. Avui ha girat la mirada cap a l'altra banda: el Llobregat, i ha anunciat un pla per a la reactivació econòmica d'aquest espai, que agrupa infraestructures com el port o l'aeroport. L'eix del Llobregat és, segons Colau, una de les àrees que té la ciutat per créixer i el pla, que ja s'ha començat a parlar amb ajuntaments i agents econòmics, preveu, entre d'altres, mesures tan dispars com l'ampliació de Mercabarna o un nou pas que voregi Montjuïc per connectar a peu i en bici la Zona Franca amb la ciutat. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "El Pla estratègic del Llobregat necessitaria com a mínim 10 anys per desenvolupar-se suficientment i reuniria al voltant d'una inversió de 1.500 milions d'euros. Una inversió que, evidentment, en bona part seria privada, però també pública." A l'entrada a la conferència, Colau ha estat rebuda per veïns de la Vila Olímpica contraris a l'alberg juvenil que s'hi està construint. L'alcaldessa ha dit que tampoc no li agrada però que ja té llicència. Ha assegurat que li ha sorprès la consulta que demana Esquerra sobre aquest tema, però confia a tancar un acord per aprovar el Pla d'allotjaments turístics. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Jo com a alcaldessa li he de dir que no puc contemplar no aprovar el PEUAT. La ciutat necessita una regulació i entenc que tots els grups municipals ens debem a les demandes ciutadanes." Colau ha dit que més enllà d'Esquerra, busca també el suport d'altres grups al pla hoteler.

Si en la darrera edició de la tradicional conferència al Col·legi de Periodistes Ada Colau va explicar que l’Ajuntament s’havia proposat enfortir l’eix Besòs, enguany Colau ha anunciat que s’està treballant en un pla estratègic per al Llobregat “ambiciós, però realista”. Amb el document, el govern municipal vol posar l’entorn del riu Llobregat “com a eix vertebrador de la ciutat metropolitana”.

Tot i que el pla encara és un esborrany, Colau ha avançat que inclou una trentena de projectes que “individualment serien interessants, però que conjuntament donen la potencialitat de pla estratègic”. En aquest marc es preveu una ampliació de Mercabarna encarada a potenciar els productes ecològics i de proximitat, i també la creació de corredors verds per connectar a peu i en bici la Zona Franca amb la ciutat.

Colau també ha recordat que en aquest entorn hi ha un 23 % de sòl lliure; per això el pla preveu construir-hi més de 5.100 habitatges públics, 5.700 de lliures i 1.000 de dotacionals. Els projectes es desenvoluparan durant els propers 10 anys i requeriran una inversió publicoprivada de 1.500 milions d’euros. En aquest sentit, l’alcaldessa ha instat a “treballar conjuntament” les administracions implicades per garantir les inversions.

“Hem de poder arribar a un acord”

Durant la conferència al Col·legi de Periodistes, Ada Colau també ha parlat sobre el debat del pla d’allotjaments turístics (PEUAT). Ha assegurat que “el govern veu plausible el PEUAT per la feina que s’ha fet”, en especial amb CUP i ERC, tot i que l’alcaldessa ha apel·lat la resta de grups per “fer el màxim esforç” amb l’objectiu d’assolir un consens: “Hem de poder arribar a un acord”, ha sentenciat.