L’Ajuntament de Barcelona ha creat un fons d’emergència social dotat amb 18 M € per donar ajudes a famílies vulnerables perquè puguin cobrir necessitats bàsiques. Les ajudes seran d’entre 200 i 475 € mensuals i es preveu arribar a unes 12.100 famílies. En total, el consistori calcula que se’n beneficiaran unes 34.000 persones, de les quals una de cada tres són menors d’edat.

Els diners es rebran a través de la targeta moneder Barcelona Solidària que es va crear per unificar els pagaments socials i dotar de més autonomia les famílies. Una unitat familiar que l’any passat hagués ingressat menys de 7.967,73 € rebrà una ajuda d’entre 250 i 475 € al mes en funció de quants siguin a casa. Si els ingressos van ser igual o superiors a 7.967,73 €, l’ajuda serà d’entre 200 i 380 € mensuals també en funció de quants membres siguin.

fons emergència social

Per beneficiar-se d’aquesta ajuda caldrà estar empadronat a Barcelona a 1 de gener del 2020, haver estat usuari dels serveis socials fins al 30 de juny i haver rebut ajudes superiors a 150 €. El consistori ja té identificades les famílies que se’n podran beneficiar, que rebran un SMS per informar-les. Les que no tinguin encara la targeta moneder al seu nom, la rebran a casa per correu ordinari.

Les ajudes es pagaran de forma trimestral. El fons d’emergència social està previst per a aquest 2020 i encara no està decidit si continuarà l’any que ve. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha dit que les ajudes se sumen a les que ja s’han donat fins ara (com el fons d’infància, que va acabar el 2019), i ha assegurat que se seguiran donant prestacions d’emergència si és necessari.

Pérez ha explicat que la demanda als Serveis Socials s’ha aturat en els últims mesos després d’haver constatat un augment d’usuaris arran de la crisi del coronavirus.