El Departament de Justícia i l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el consolat de Cuba, han iniciat els treballs a una fossa de Montjuïc on podria estar enterrat el poeta i periodista cubà Pablo de la Torriente Brau. Va ser corresponsal en iniciar-se la Guerra Civil i va acabar lluitant com a voluntari internacional al bàndol republicà.

Va morir a Madrid al desembre de l’any 1936 i va ser inicialment enterrat allà mateix però, poc després, el cadàver va ser embalsamat i enviat a Barcelona amb la intenció que fos repatriat. Això no va arribar a passar mai per la situació de conflicte.

Les despulles de Pablo de la Torriente es van deixar l’any 1937, temporalment, al nínxol número 3.772 del cementiri de Montjuïc.

11 cossos més sense identificar

Un cop acabada la guerra, els terminis d’ocupació temporal del nínxol es van acabar i les restes van ser ubicades a una fossa al mateix cementiri a pocs metres, on es creu que hi ha enterrades, també, 11 persones més sense identificar.

393 persones recuperades amb el pla de fosses

La recerca del poeta cubà s’emmarca en el Pla de fosses, de la Direcció General de Memòria Històrica, del Departament de Justícia. Aquest pla ha permès la recuperació a tot Catalunya de 393 cossos, 12 dels quals han pogut ser identificats.

Per fer la identificació s’utilitza un programa genètic que es basa en un cens de persones desaparegudes. Els familiars de les persones mortes durant la Guerra Civil i enterrades en fosses comunes es poden inscriure al web de la Generalitat.

Autoritats fossa cementiri Montjuïc

El Fossar de la Pedrera, el cementiri de les víctimes del feixisme