Les entitats en defensa dels drets dels infants alerten que des que ha començat la pandèmia del coronavirus, la pobresa infantil ha crescut. Abans del març la pobresa entre els nens era del 31 % però Save the Children estima que si no es prenen les mesures adequades podria pujar fins al 35 %. També denuncia que les diferències socials, educatives i econòmiques són cada vegada més grans entre criatures.

Una crisi sense tenir en compte els infants

Unicef adverteix que el coronavirus no està creant nous problemes, sinó que està aprofundint els que s’arrossegaven des del 2008 a Catalunya. Segons el responsable de polítiques d’infància de l’organització, Roger Garcia, són “problemes sistèmics que cal canviar” però no per tornar a la situació que hi havia a abans del 2020. “Catalunya ja tenia unes taxes altíssimes de pobresa infantil“, lamenta.

De fet, a Catalunya el 2019 430.900 infants subsistien amb menys dels recursos necessaris per viure amb dignitat, segons l’Idescat. En el cas de les famílies monoparentals, la majoria amb dones al càrrec, la pobresa podria passar del 47 al 50 %, segons el director de Save the Children a Catalunya, Antoni Pérez. També lamenta que la crisi s’ha enfocat de manera “adultocèntrica, convertint les criatures en un problema des del principi, amb el tancament d’espais d’oci, dels parcs i de les escoles, deixant-los reclosos a casa”.

La subsistència econòmica i diferències més acusades

“Cada vegada hi haurà més diferències en tots els sentits. Tenim famílies que el que fan és sobreviure com poden amb poquíssims recursos, i els infants ho pateixen moltíssim“, explica l’Enric Canet, responsable de relacions ciutadanes del Casal dels Infants. “La pandèmia ha aprofundit en les desigualtats que ja teníem des de la crisi del 2008”, denuncia. A més, en aquesta entitat han vist com la bretxa tecnològica ha impedit igualtat en l’educació dels infants amb famílies més vulnerables, ja que molts no han pogut seguir les classes a distància.

Sense mesures de protecció contra la violència infantil

Per Save the Children, la protecció dels nens i nenes no s’ha garantit durant la pandèmia, especialment durant el confinament. Durant el mes de gener, el telèfon Infància Respon va rebre 1.401 trucades, mentre que a l’abril, en ple confinament, només en va rebre 950. Alhora, la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil va obrir un 81 % menys d’expedients per maltractament infantil durant el confinament respecte de mesos anteriors.

Dia Internacional dels Drets dels Infants

Coincidint amb el Dia Internacional dels Drets dels Infants, betevé ha visitat l’Escola Milà i Fontanals, al Raval, i ha escoltat els desitjos d’alguns alumnes.