embassament Sau
Sau a finals d'octubre del 2022

Divendres 25 de novembre va entrar en vigor l’alerta per sequera a les conques de Ter-Llobregat i Darnius-Boadella, fet que implica restriccions d’aigua a Barcelona. La manca de pluja sistemàtica dels darrers mesos ha fet baixar les reserves del sistema Ter-Llobregat per sota dels 210 hm3, que indiquen l’entrada en la situació d’alerta.

Embassaments a menys del 33 % del total

Avui dia, els embassaments que abasteixen Barcelona es troben només al 33,1 % de la seva capacitat total, un registre realment escarransit i que és el que és en gran part gràcies a l’ajuda de la dessalinitzadora, que fa mesos que funciona a ple rendiment. Això ha ajudat a fer que, de moment, el 33 % registrat avui dia quedi encara lluny del 20 % al qual es va arribar a la sequera del 2008.

Estat embassaments, dimarts 29 de novembre

En menys de mig any hem passat de tenir les reserves al 51 % (1 de juliol) a només el 34 % aquest 20 de novembre, en un descens acumulat de més de 100 hm3.

En un any, del 66 % al 34 %. Sau, un dels més coneguts pel campanar de Sant Romà de Sau, es troba només al 18 % i ja es pot caminar per l’antic poble.

Es torna a accelerar la pèrdua d’aigua

La sagnia de l’estiu va comportar una pèrdua total de 75 hm3 d’aigua.

Les pluges de finals d’estiu semblaven haver capgirat una mica aquesta situació i, durant el mes de setembre, la pèrdua d’aigua va quedar en 8 hm3 mensuals.

Variació de les reserves fins el 29 de novembre del 2022

Malauradament la manca de pluges de la tardor s’ha fet evident i el mes d’octubre es van perdre 12 hm3, la mateixa quantitat que els primers 29 dies d’un novembre que apunta a una pèrdua propera als 18 hm3, el doble que al setembre i 4 més que a l’octubre.

Sense grans temporals a la vista

Malauradament continuem sense veure una situació clara de pluja general i abundant que ajudi a mitigar una sequera gairebé endèmica que s’allarga ja ben bé un parell d’anys.

Els mapes comencen a insinuar un canvi de patró coincidint amb l’arribada del mes de desembre. Malgrat això, no hi ha res en clar, els mapes semblen indicar que a principis de desembre podria afectar-nos alguna borrasca mediterrània.

Anomalia de precipitació prevista per a la setmana del 5 al 12 de desembre. Font: ECMWF