alerta sequera Catalunya
L'embassament de la Baells aquest octubre. Autora: Mariona Rifà

L’alerta per sequera a l’àmbit Ter-Llobregat, que inclou Barcelona, i el de Darnius-Boadella, entrarà en vigor divendres, després que s’hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). S’ha decidit en la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera d’aquest dimarts al matí, presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

alerta sequera

Així, seran 514 municipis de 22 comarques els que estaran en alerta per sequera. Afectarà 6,7 milions d’habitants, el 80 % de la població catalana.

Els embassaments, al 34 % de capacitat

La decisió arriba en un moment en què el cabal dels rius ja és per sota dels 210 h3 i els embassaments són tan sols al 34 % de capacitat, i en què els meteoròlegs no tenen a la vista cap tongada de tempestes i pluja que facin revertir la situació a curt o mitjà termini.

Es tracta del tercer nivell d’un total de cinc del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES). Les etapes són: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. L’activació de l’alerta no suposa talls de subministrament a les llars de Barcelona i la resta de municipis, però sí que preveu restriccions d’aigua per a determinats usos: un 25 % en el cas del reg agrícola, un 10 % a la ramaderia, un 5 % a la indústria, un 30 % en els usos recreatius que impliquin reg i un 5 % en altres usos recreatius.

Poca afectació a Barcelona

Aquestes restriccions afectaran poc Barcelona perquè, segons l’Ajuntament, ja fa temps que s’hi apliquen mesures d’estalvi d’aigua, com ara fer-ne servir de freàtica per regar bona part dels parcs i jardins. Per tant, les limitacions es traslladaran, sobretot, a les fonts ornamentals i a la disminució de la neteja amb mànegues.

Catalunya, avesada a períodes de sequera “més llargs”

La portaveu del govern, Patrícia Plaja ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans en el seu dia a dia i els ha instat a “tancar l’aixeta, ara més que mai”. Plaja ha afirmat que “Catalunya està avesada a períodes de sequera més llargs i més extensos”. Ara bé, també ha assegurat que “no estem en el punt del 2008” i que “no es preveu de forma immediata arribar a l’estadi següent, el de l’excepcionalitat. Malgrat tot, creu que encara que plogués “amb caràcter immediat”, això no canviaria l’actual estat d’alarma.